„Ook predikant heeft vragen bij geloofszekerheid”
DOORN - Niet alleen gemeenteleden, maar ook ambtsdragers zoeken naar zekerheid. Bestaanszekerheid, maar ook geloofszekerheid. „We verkondigen anderen het heerlijk Evangelie, maar hoe heerlijk vinden we het zelf?”
Dat zei ds. H. J. Lam, voorzitter van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, woensdag in zijn openingswoord op de jaarlijkse predikantencontio. De bijeenkomst duurt twee dagen en wordt gehouden op Hydepark in Doorn.Volgens ds. Lam is ieder mens op zoek naar zekerheid, zowel naar bestaanszekerheid als naar geloofszekerheid. Volgens de predikant uit Rijssen cirkelt een groot deel van het pastoraat om de zekerheidsproblematiek.
Ds. Lam benadrukte gisteren dat niet alleen gemeenteleden, maar ook voorgangers met zekerheidsvragen kunnen worstelen. „Juist in ons ambt hebben wij grote behoefte aan zekerheid op allerlei terreinen. Ik denk dan onder andere aan het beleid in de gemeenten die we dienen. Of aan onze theologie. Maar ik wil nog een laag dieper boren. Hebben we die vragen ook niet aangaande ons eigen kind-zijn van God? We verkondigen anderen het heerlijk Evangelie, maar hoe heerlijk vinden we het zelf?”
Uit de diepste vragen naar zekerheid weet, zei ds. Lam, alleen God een predikant te halen. „En wel door Zijn Zoon in deze woestheid en ledigheid te zenden. Middenin die zondige chaos behaalt Hij de overwinning. Het is in de verkondiging dat dit ons toegezegd en geschonken wordt. En wij, voorgangers, mogen nota bene steeds weer de eersten zijn die het te horen en dan ook geschonken krijgen. Hier ontstaat de zekerheid van het heil. Het is de zekerheid dat God ons liefheeft, ons die Hem van huis uit niet liefhebben. En God liefhebben, houdt dan in: zich door God laten liefhebben.”
Ds. Lam noemde een onderscheid dat Luther aanbracht in de begrippen ”certitudo” en ”securitas”. „Certitudo is de van God geschonken zekerheid en securitas is zelfverzekerdheid. Het eerste heeft te maken met een relatie, het tweede betekent dat dingen betrouwbaar zijn en een bepaalde constructie moet daarvoor zorgen. Hebben wij als voorgangers er soms ook niet last van dat we onze verhouding tot God zien als een zaak van securitas? Dan is God een zaak, een ding waarop we beslag willen leggen. En dan dienen Zijn gaven als steigerwerk voor onze theologie, onze prediking.”
Soms moet God Zelf ons de gereformeerde theologie uit handen slaan, opdat we ontdekt worden aan onze hang naar zelfverzekerdheid, zei ds. Lam. „Hoe minder securitas wij overhouden, hoe meer certitudo we ontvangen.”
Volgens de predikant uit Rijssen gaat het erom dat voorgangers het Evangelie omhelzen en de zekerheid vastgrijpen, zodat ze het aan anderen kunnen doorgeven. „Dan pas kunnen wij nazeggen dat niet alleen anderen, maar ook mij vergeving der zonden en eeuwig heil geschonken is.”
Vanmorgen werd er op de contio een voordracht gehouden door dr. C. P. Veerman over het thema ”De aarde als erfdeel; rentmeester zijn in de 21e eeuw”. Vanmiddag was er een referaat van drs. W. Dekker over het thema ”Spreken bij volle maan”.