Kabinet pakt illegale prostitutie aan
DEN HAAG - De ministeries van Justitie en Sociale Zaken binden de strijd aan met gedwongen en illegale prostitutie.
In opdracht van het ministerie van Justitie start de stichting Meld Misdaad Anoniem een vervolg op de succesvolle campagne uit 2006 tegen gedwongen prostitutie. De stichting wil prostituanten alert maken op signalen die wijzen op dwangarbeid en hen stimuleren misstanden aan te geven bij de politie. In 2006 kwamen zo 120 meldingen van gedwongen prostitutie binnen, vorig jaar waren dat er 93.Amsterdam voert al jaren campagne tegen gedwongen prostitutie. Jaarlijks zijn daar volgens de gemeente honderden vrouwen het slachtoffer van.
De Arbeidsinspectie gaat in opdracht van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Donner, voor het eerst controleren op illegale arbeid in de prostitutie. Dat heeft directeur J. Uijlenbroek van de inspectiedienst maandag gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij zei erbij dat de inspectie sowieso onverminderd scherp blijft letten op illegale arbeid. Die controle is nodig om te voorkomen dat legale arbeidskrachten worden verdrongen door laagbetaalde en slecht behandelde illegale werknemers.
PvdA-Kamerlid Arib heeft minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren schriftelijke Kamervragen gesteld over illegale prostitutie in zeker zes Chinese kapsalons in Den Haag. Ze vraagt de minister ook te reageren op de uitspraak van de Amsterdamse burgemeester, Cohen, dat er weinig is terechtgekomen van de doelstellingen van het opheffen van het bordeelverbod.
Verder wil ze van Hirsch Ballin weten hoe hij denkt over de constatering van de politie dat sinds het opheffen van het bordeelverbod alleen seksbedrijven met een vergunning worden gecontroleerd. „Deelt u de mening dat illegale seksbedrijven hiermee de dans ontspringen en dat het hierdoor voor dergelijke bedrijven te makkelijk is om controles te vermijden?” Arib vindt het de hoogste tijd om de illegale praktijken aan te pakken.