Wateroverlast in China door smog
Er zijn aanwijzingen dat de recente overstromingen in China -onder andere van het Chinese Dongtingmeer eind augustus, waarbij 600.000 mensen hun huizen moesten verlaten- mogelijk mede zijn veroorzaakt door een drie kilometer dikke stofwolk boven Zuid-Oost-Azië. Dat melden onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Ze publiceerden hun bevindingen afgelopen week in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De stofwolk bestaat uit kleine roetdeeltjes die door bosbranden, industrie en houtkachels in de atmosfeer zijn terechtgekomen.
De huidige veranderingen in het weerpatroon boven China zijn uitzonderlijk. Sinds het begin van de waarnemingen in het jaar 950 is zo’n grote verschuiving niet eerder gesignaleerd. Het zuidelijke deel van het land heeft te kampen met overstromingen, terwijl de noordkant door droogte wordt geteisterd.
De wetenschappers zijn van mening dat de klimaatverandering optreedt als gevolg van de verminderde hoeveelheid zonlicht in het gebied. De koolstofdeeltjes in de lucht absorberen zonlicht, waardoor de omringende lucht wordt opgewarmd. De hoeveelheid straling die het aardoppervlak bereikt, neemt echter met 10 tot 15 procent af.
De koolstofdeeltjes in de atmosfeer hebben meetbaar invloed op de waterkringloop in de omgeving, stellen de onderzoekers op grond van satellietbeelden. „Als onze interpretatie correct is, kan afname van de grootte van de stofwolk helpen om de vloed in het zuiden en de droogte in het noorden te keren”, aldus dr. James Hansen, een van de auteurs.
De stofwolk heeft niet alleen een negatieve invloed op het klimaat, maar ook op het welzijn van de bevolking. De deeltjes zijn zo klein dat ze bij inademing diep de longen binnendringen. Luchtwegproblemen zijn het gevolg.