Economie

Nederland blijft in trek bij investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is nog altijd aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, maar er zijn kapers op de kust. In sommige sectoren, zoals distributie en logistiek, verliest Nederland terrein ten opzichte van de buurlanden.

9 January 2008 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:26

Overheid en bedrijfsleven zouden Nederland beter kunnen „verkopen”, aldus een rapport van onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young dat gisteren gepubliceerd werd.„Nederland heeft voldoende kwaliteiten in huis om zich zelfverzekerd te positioneren in de markt voor buitenlandse investeringen”, stelt onderzoekscoördinator Jan Siemons. Nederland beschikt over een goede logistieke sector en een goede infrastructuur. Alleen de doorstroming laat te wensen over. Ook de luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam maken van Nederland een geschikt distributieland.

Desondanks verliest Nederland uitgerekend op het gebied van distributie en logistiek terrein aan België en Duitsland. Dat komt omdat die landen er meer werk van maken om dergelijke buitenlandse investeringen binnen te slepen. Dat dient volgens Siemons een zorg te zijn. Vaak is de vestiging van een distributiecentrum voor een internationaal bedrijf een opstap naar de bouw van een regionaal hoofdkantoor.

Siemons pleit voor meer samenwerking tussen overheid en bedrijven om buitenlandse investeringen aan te trekken. Hij noemt het financiële centrum aan de Amsterdamse Zuidas, waar een groot aantal banken, accountants en juristen kantoor houden, als een goed voorbeeld. Dergelijke projecten, waarbij overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan, kunnen een aanzuigende werking hebben op potentiële investeerders.

Het ministerie van Economische Zaken zet al een aantal jaren in op de ontwikkeling van een kenniseconomie in Nederland. Dat heeft geleid tot samenwerkingsverbanden van universiteiten en andere kenniscentra met buitenlandse bedrijven. Siemons juicht dat toe maar meent dat Nederland er meer munt uit kan slaan als meer bedrijven ook onderzoeks- en ontwikkelingscentra opzetten.

Ernst & Young heeft in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken het vestigingsklimaat in Nederland tegen het licht gehouden. Uit een onderzoek onder 200 vestigingsmanagers van multinationals komt naar voren dat ruim een kwart van hen een verbetering verwacht in de komende drie jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer