Mogelijk toch nog sanering Griftpark
UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het gif in de grond onder het Griftpark alsnog verwijderd kan worden.
Begin jaren negentig werd de zwaar vervuilde grond ’ingepakt’ omdat sanering van de grootste binnenstedelijke giflocatie van Nederland te duur was.Deze week vindt er een seismologisch grondonderzoek plaats. Dat moet uitwijzen of de vervuiling bacteriologisch, dus zonder afgraven, bestreden kan worden. Dit heeft de gemeente Utrecht gisteren bekendgemaakt.
De seismologische onderzoeksmethode is nieuw in Nederland. Deze week wordt die voor het eerst toegepast in Utrecht en Zwolle, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Met de apparatuur kan zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht waar de zware verontreinigingen zich precies bevinden. Op basis daarvan kan mogelijk met bacteriologische middelen een definitief schoonmaakproces worden gestart.
Daarmee kan een eind komen aan het ”eeuwigdurend” wegpompen en zuiveren van het grondwater onder het park, dat ondergronds omgeven is met een 60 meter diepe betonwand, die verspreiding van het giftige grondwater voorkomt.
In 1990 kozen Rijk en gemeente Utrecht voor het op deze wijze ’inpakken’ van het park. Alleen de bovenste grondlaag werd vervangen door een schone. De kosten bedroegen 300 miljoen gulden. Totale sanering was met een prijskaartje van meer dan een miljard gulden te duur. Het Griftpark is inmiddels een van de populairste stadsparken van Utrecht geworden. De zware verontreiniging onder het park is afkomstig van een voormalige negentiende-eeuwse gasfabriek.
Hoeveel bacteriologische reiniging gaat kosten en hoeveel de gemeente mogelijk kan winnen door te stoppen met het altijd blijven wegpompen van grondwater, kon de zegsman van de gemeente nog niet zeggen.