Boete geëist na dodelijke aanvaring
DORDRECHT - Tegen een 25-jarige schipper uit het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag is dinsdag2500 euro boete geëist omdat hij schuld zou hebben aan een aanvaring waarbij een binnenschipper uit België verdronk.
Het ongeluk gebeurde op 6 mei 2006 op het Hollands Diep ter hoogte van de jachthaven van Strijensas. De duwboot Phoenix en het Belgische motorvrachtschip Guan voeren bij helder weer in dezelfde richting. De duwboot haalde het vrachtschip in, waarbij er circa 30 meter ruimte tussen de schepen zat. Volgens deskundigen is dat een veilige afstand tussen twee schepen die elkaar gaan inhalen.De Zeeuwse kapitein van de duwboot beweert dat de Guan plotseling naar links kwam. Het vrachtschip werd door de kop van de 100 meter lange duwboot geramd en overvaren. De 61-jarige Belgische schipper G. Bulens riep vanuit het water dat men vanaf de Phoenix eerst een reddingsboei naar zijn vrouw moest gooien, omdat zij niet kon zwemmen. Kort daarop verdween Bulens onder water en verdronk. Zijn vrouw werd gered door een matroos van de Phoenix die in het water was gesprongen.
De zitting van de rechtbank in Dordrecht draaide gisteren om de vraag of het Belgische schip inderdaad scherp naar links was gekomen en of de kapitein van de Phoenix daar snel genoeg op had gereageerd. Uit het satellietnavigatiesysteem van de duwboot kon in elk geval worden opgemaakt dat die niet van zijn rechte lijn was afgeweken en dat zelfs op het laatste moment nog naar links was gestuurd om de aanvaring te voorkomen. Ook zette de Zeeuwse schipper de schroeven in zijn achteruit om een noodstop te maken.
De vrouw van de Belgische schipper verklaarde dat hun schip ook rechtuit voer en op de automatische piloot stond. Omdat dit schip niet met gps was uitgerust, kan dat niet meer worden achterhaald.
Officier van justitie mr. J. Koorn stelde dat er geen sprake is van dood door directe schuld. Wel verweet hij de Zeeuwse schipper dat hij onvoorzichtig had gevaren en niet snel genoeg had gereageerd, waarvoor een boete van 2500 euro op zijn plaats zou zijn.
De rechtbank doet op 22 januari uitspraak.