Minder tbs’ers tijdens verlof ontsnapt
UTRECHT (ANP) – Steeds minder tbs’ers gaan er tijdens hun verlof vandoor. Vorig jaar ontsnapten er 33. In 2006 waren het er 43, een jaar eerder 73 en in 2004 nog 99.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie maakte die cijfers in Utrecht bekend bij de presentatie van een onafhankelijke commissie die voortaan alle verlofaanvragen van tbs’ers toetst. De daling van het aantal ’onttrekkingen’ zette vanaf de tweede helft van 2005 in. Volgens de zegsman was dat vooral het gevolg van aangescherpte procedures en een grotere alertheid na een reeks geruchtmakende ontsnappingen.Sinds dit jaar mogen tbs’ers alleen nog op verlof nadat onafhankelijke deskundigen hebben vastgesteld dat dit verantwoord is. Deze extra beoordeling moet nieuwe incidenten zoveel mogelijk voorkomen.
Het adviescollege toetst de verlofaanvraag op inhoudelijke gronden. Politieke of bestuurlijke overwegingen spelen daarbij geen rol, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie dinsdag bij de presentatie van het college in Utrecht. Zij neemt uiteindelijk op basis van het advies een besluit.
De deskundigen hebben in hun eerste werkweek al een verlofaanvraag afgewezen. Het college bestaat uit forensisch psychiaters, psychologen en juristen. De instelling ervan vloeit voort uit de aanbevelingen van een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer die het tbs–systeem onderzocht.
Albayrak, die daar destijds als PvdA–Kamerlid deel van uit maakte, heeft hoge verwachtingen van het college en de ’dubbelcheck’ die daarvan het gevolg is. Verlof is en blijft volgens haar een cruciaal onderdeel van het tbs–stelsel, dat moet leiden tot een geleidelijke en veilige terugkeer in de samenleving.
De tbs–klinieken zijn ook blij met het college. Volgens voorzitter Sanne Verwaaijen van het landelijk tbs–beraad is het belangrijk dat de deskundigen afstand hebben tot de klinieken, maar ook tot de ambtenaren om te voorkomen dat oneigenlijke argumenten een rol spelen bij het besluit over iemands verlofaanvraag.
„Deze toets is een welkome aanvulling", zei Verwaaijen, die directeur–behandeling is van de tbs–kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ze gaf daarbij aan dat bij klinieken heel makkelijk blinde vlekken kunnen optreden of sprake kan zijn van een tunnelvisie.