Binnenland

„Veel gemeenten zien bewoning in garages door de vingers”

Vrijwel alle gemeenten in Nederland zien bewoning van ouderen in verbouwde garages en schuren door de vingers. De Noord-Brabantse gemeente Boekel is daarin niet de enige, verklapt burgemeester H. van der Vondervoort. „Zeker 90 procent van alle gemeenten staan woonruimte in bouwsels bij woningen toe als een vorm van mantelzorg.”

ANP
1 October 2002 14:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Dat het verlenen van een vergunning voor bewoning in een aanbouwsel in strijd is met de rijksregels, deert Van der Vondervoort niet. Sterker nog, hij denkt dat het Rijk de regels gaat aanpassen naar het model van Boekel. Het is volgens de burgemeester laveren tussen overheidsregels en tegelijkertijd willen inspelen op wensen bij de bevolking. „Ik denk dat we ons beleid kunnen verantwoorden, want het past in de sociale maatschappij die wij nastreven. Bovendien zijn wij vooraf bij gemeenten in de omgeving te rade gegaan. Maar veel gemeenten hebben het niet aan regels gebonden.”

Bij het ministerie van Volkhuisvesting zegt een woordvoerder zich niet te herkennen in het grote aantal gemeenten dat volgens de Boekelse burgemeester de VROM-regels aan haar laars zou lappen. Wel bevestigt hij dat meerdere gemeenten zich ooit schuldig maakten aan de werkwijze van Boekel. Zo werd begin jaren negentig de West-Brabantse gemeente Rucphen door het ministerie op de vingers getikt, omdat het bewoonde bouwsels oogluikend toestond. Het gevolg was dat Rucphen lange tijd geen nieuwe woningen meer mocht bouwen.

In Boekel gaat het allemaal anders, zegt Van der Vondervoort. „Wij staan niets oogluikend toe. Er is een vergunning nodig. Volgens onze regels mag een bouwsel niet verder dan vijftien meter van de oorspronkelijke woning staan en moet het zestig vierkante meter groot zijn. Daarnaast gaat het om een tijdelijke situatie en om bouwsels die er al staan.”

Een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Bond Ouderen (ANBO) erkent de problematiek van onvoldoende woonruimte voor senioren met de daarbij behorende zorg. „En het ligt nu eenmaal in de menselijke aard, dat als de overheid geen antwoord weet op problemen mensen zelf creatief worden en naar oplossingen gaan zoeken”, zegt ANBO-woordvoerster J. Zwagemakers. „Als aanleunwoningen tegen een verzorgingshuis gebouwd kunnen worden, waarom dan ook niet als het ware tegen een woonhuis aan. Maar dan moeten ook wel de wettelijke bouwvoorschriften in acht worden genomen. Oude bomen moet je inderdaad niet verplaatsen, maar ze moeten wel in goede grond staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer