Economie

Rwanda mengt zich in strijd om vakantieganger

UTRECHT (ANP) – Ongebruikelijke vakantielanden als Rwanda, Colombia en Moldavië mengen zich vanaf woensdag op de Vakantiebeurs in Utrecht in de slag om de Nederlandse toerist. Macedonië, Armenië en Georgië geven ook voor het eerst acte de présence op de vijfdaagse beurs.

7 January 2008 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:25
Vakantiebeurs 2005. Foto ANP
Vakantiebeurs 2005. Foto ANP

Nederlanders gaan anno 2008 ruim 35 miljoen keer op vakantie. Ze trekken er meerdere keren per jaar op uit en spenderen dan ruim 13 miljard euro. Ruwweg een vijfde van dat bedrag gaat naar vakanties in eigen land, de bulk wordt gespendeerd in het buitenland.Landen die hun toeristische sector serieus nemen, laten zich dan ook zien op de Vakantiebeurs. Vorig jaar trok het evenement ruim 138.000 bezoekers naar de Jaarbeurshallen. De beursorganisatie meldt dat er dit jaar 1500 stands zijn en dat er in de voorverkoop aanzienlijk meer kaarten zijn verkocht.

„Zo’n 180 landen vechten om de gunst van de toerist", weet Willem Reynders van het CBI, het agentschap van Buitenlandse Zaken dat ontwikkelingslanden helpt bij het promoten van toerisme. „Promotie is zeer belangrijk, mensen komen niet zomaar naar je toe. Helaas is dat besef nog niet overal even goed ontwikkeld".

Elk jaar biedt het CBI begeleiding aan circa 25 ontwikkelingslanden die zich laten zien op de Vakantiebeurs. De ondersteuning duurt maximaal acht jaar, daarna moeten landen zelfstandig verder. Per land investeert het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks tussen de 7000 en 8000 euro. De landen draaien zelf op voor de reis– en verblijfkosten van hun vertegenwoordigers op de beurs.

Vooralsnog kunnen landen als Rwanda en Moldavië slechts dromen van een toekomst waarin duizenden Hollanders bij hen geld komen uitgeven. „In dit soort landen staat het toerisme nog in de kinderschoenen", weet Reynders. „Toch hebben ze zeker potentie. Moldavië is het armste land van Europa, maar het biedt ook een mooi, heuvelachtige landschap dat nauwelijks is verpest door fabrieken en hoogspanningskabels. Je kunt er vrij eenvoudig komen. En het land heeft een bloeiende wijncultuur en prachtige abdijen en kloosters in Byzantijnse stijl".

Nederlandse toeristen associëren Rwanda vooral met de genocide van begin jaren negentig, toen honderdduizenden mensen in drie maanden tijd werden afgeslacht. „In dat land bestaat een sterke motivatie om het verleden achter zich te laten", aldus Reynders. „Rwanda heeft iets heel bijzonders, namelijk de berggorilla’s. Het gebied waar deze dieren leven, is het gemakkelijkst toegankelijk via Rwanda. Toeristen kunnen het land combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan een wildreservaat in Kenia of Tanzania".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer