Mastercard introduceert broertje van chipknip
Mastercard wil in de loop van dit jaar een alternatief voor de chipknip op de Nederlandse markt brengen, de Paypass. Wordt die net als z’n voorganger uiteindelijk ook geen succes of is deze chip een langer leven beschoren?
De chipknip werd elf jaar geleden in de markt gezet. Vooral door de hoge kosten van pintransacties zou het betalen van kleine bedragen met de elektronische portemonnee een succes moeten worden. Inmiddels heeft eigenaar Currence laten weten dat de chipknip op termijn zal verdwijnen uit de winkels. Winkeliers maken te weinig gebruik van de chipknip en pinnen is in veel gevallen goedkoper.De Amerikaanse creditcardverstrekker Mastercard wil dit jaar een alternatief voor de chipknip introduceren, de Paypass, die ook kan worden gebruikt voor het betalen van kleine bedragen, zonder een code in te toetsen. De gebruiker kan per transactie maximaal 25 euro betalen. Het systeem kan door middel van een chip worden toegevoegd aan een credit- of debetcard; net zoals de bankpas nu een chipknip heeft.
Voordeel van de Paypass is dat hij niet van tevoren hoeft worden opgeladen. Bij betaling registreert de chip de transactie. Als de chip contact maakt met de bank, bijvoorbeeld tijdens het pinnen, wordt het bedrag van de rekening afgeschreven. Banken kunnen een limiet stellen aan het bedrag dat wordt opgenomen of aan het aantal transacties dat wordt gedaan voordat de chip contact maakt met de bank.
Een ander voordeel ten opzichte van de chipknip is dat de Paypass werkt met RFID-technologie (Radio Frequency Identification), waardoor geen contact nodig is met de kaartlezer. De Paypasschip hoeft alleen maar in de buurt van een geschikte betaalautomaat te worden gehouden. Zo wordt de transactie nog sneller afgehandeld.
Of de Paypass in Nederland een succes wordt, hangt af van de bereidheid van banken om het product te ondersteunen. Daarover is Mastercard in onderhandeling. Ook winkeliers moeten willen omschakelen naar het nieuwe betaalmiddel. Mastercard wil het contactloze betaalsysteem ook in mobiele telefoons integreren. Daarvoor doet het bedrijf proeven met Nokia en Motorola. Doordat de chip klein is, past hij ook in sleutelhangers en horloges.
Mastercard voert gesprekken met afnemers van het systeem. Welke bedrijven dit zijn, laat het concern nog in het midden. „Het zal vooral voor bepaalde winkelketens interessant zijn”, zegt directeur Roelants van Mastercard Benelux.
In andere landen is de Paypass al in omloop. „In de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld al volop gebruikgemaakt van het systeem. Daarnaast zijn er diverse proeven en toepassingen in Turkije, Frankrijk en Zwitserland”, aldus Roelants.
Is Paypass het einde van de chipknip? Currence, eigenaar van de chipknip, denkt van niet. „De chipknip blijft zeker voor parkeren gewoon bestaan.” Currence wil zich met de chipknip vooral richten op betalingen in parkeergarages, voor automaten met versnaperingen en voor de catering.
Mastercard speelt met de introductie van de Paypass in op de Europese wens om tot één betalingssysteem te komen, de Single Euro Payments Area (SEPA). Allerlei nationale systemen zullen daarvoor moeten wijken, waaronder onze manier van betalen met een pincode. Ook de chipknip zal het veld moeten ruimen voor een Europabreed systeem voor kleine betalingen. Mastercard hoopt die met de Paypass in handen te hebben.
De Europese Commissie en Europese winkeliers zijn bang dat Mastercard met concurrent Visa een duopolie op de Europese markt krijgt, waarbij twee bedrijven de hele markt in handen hebben. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de prijs gaat stijgen.
Currence denkt dat het nog wel even kan duren voordat er een opvolger is in Europa. „Een nieuwe standaard zal Europabreed worden geïntroduceerd. Dat zijn complexe operaties die niet van vandaag op morgen plaatsvinden. Tot die tijd blijven we de chipknip gebruiken,” aldus Bob Goulooze, woordvoerder van Currence.