Eis: celstraf voor verkiezingsfraude
DEN BOSCH (ANP) - Het openbaar ministerie heeft vrijdagin hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf geëist tegen het 50-jarige kandidaat-raadslid Guus te M. uit Zeeland wegens verkiezingsfraude en valsheid in geschrifte.
Dat was ook de eis bij de rechtbank, maar die sprak hem in april vrij. Te M. stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 nummer drie op de kandidatenlijst van de lokale partij Zeelands Welzijn in de Noord-Brabantse gemeente Landerd. Als lid van een stembureau zou hij 180 voorkeurstemmen op zichzelf hebben uitgebracht.Te M. bediende de stemmachine in zorgcentrum Compostella in zijn woonplaats. Volgens het OM gaf hij keer op keer de stemmachine niet vrij. Daardoor dachten kiezers dat ze een stem hadden uitgebracht, terwijl dit niet het geval was. Nadat ze het stemlokaal hadden verlaten, zou Te M. de machine alsnog hebben vrijgegeven en op zichzelf hebben gestemd.
Deze theorie impliceert dat kiezers niet hebben opgemerkt dat de stemmachine niet vrijgegeven was. Ze zouden de mededeling ”u heeft gestemd”, die er in dit geval nog zou moeten staan van de vorige stemmer, op het scherm over het hoofd hebben gezien. De rechtbank vond dit onaannemelijk.
Advocaat-generaal Revis stelde daar tegenover dat dit niet vrijgeven wel degelijk is opgemerkt door enkele getuigen. Ook hebben sommige kiezers naderhand verklaard dat ze het stemlokaal hebben verlaten zonder dat ze daadwerkelijk hadden gestemd. Te M. zou hun hebben gezegd dat ze wel een stem hadden uitgebracht. Alleen al om die twee redenen zou Te M. veroordeeld moeten worden, vindt Revis.
Advocaat T. Leysen sluit niet uit dat het opmerkelijk hoge aantal voorkeurstemmen voor zijn cliënt te maken heeft gehad met een mankement aan de stemmachine. Leverancier Nedap ontkent dit, maar die heeft volgens de raadsman een commercieel belang bij die conclusie. Leysen stelde verder dat het praktisch onmogelijk was om fraude te plegen zoals dat volgens het OM is gebeurd.
Te M. houdt vol dat hij onschuldig is. Als het hof hem vrijspreekt, wordt hij binnenkort beëdigd als gemeenteraadslid in Landerd. Er is een plek in de raad vrijgekomen nu een ander raadslid wethouder is geworden.
De uitspraak is op 18 januari.