Politie ziet toename van vernielingen
APELDOORN - Meer vernielingen en minder inbraken. Dat beeld laten de criminaliteitscijfers van de politiekorpsen Zuid-Holland-Zuid, Hollands Midden en Utrecht zien in de cijfers die de korpsen donderdag presenteerden. In Hollands Midden nam het aantal geweldsincidenten met 12 procent toe.
Vooral waarnemend korpschef G. den Uyl van Zuid-Holland-Zuid sprak donderdag zijn zorgen uit over de toename van het aantal vernielingen. In 2006 was in de regio al sprake van een stijging van ruim 5000 naar ruim 5600 aangiften. In 2007 is dat aantal verder toegenomen tot ruim 5900. Inmiddels vormen de vernielingen een derde van het totaalaantal misdrijven in de politieregio.De vernielingen bestaan vooral uit het slopen van bushokjes en het aanbrengen van graffiti. Vooral jongeren maken zich schuldig aan vernielzucht „Wij zetten nu al maximaal in bij het tegengaan van deze vernielingen”, aldus Den Uyl. Volgens hem heeft de politie hulp van inwoners nodig om een verdere toename van vernielingen tegen te gaan. „We spreken ouders hierop aan en verhalen de kosten.”
Ook korpschef J. Stikvoort van Hollands Midden vindt de lichte stijging van het aantal vernielingen in zijn politieregio zorgelijk. „Vernielingen en geweld lijken hand in hand te gaan”, aldus Stikvoort. Hij maakt zich vooral zorgen over het alcoholgebruik bij de jeugd, dat in zijn ogen „schrikbarende vormen” aanneemt.
Het aantal geweldsincidenten Hollands Midden steeg in 2007 met 12 procent. In de regio vonden afgelopen jaar bijna 7300 incidenten met geweld plaats, tegen bijna 6500 in 2006.
In Zuid-Holland-Zuid steeg alleen het aantal straatroven: 15 procent meer dan in 2006. Volgens korpschef Den Uyl had dat ook te maken met „de komst van meer personen uit landen uit Midden- en Oost-Europa.”
Ook in de politieregio Utrecht steeg het aantal overvallen fors: met 21 procent. Ook waren er 6 procent meer bedreigingen. Ondanks deze cijfers bleef het totale aantal geweldsdelicten in Utrecht ten opzichte van 2006 gelijk.
Alle drie de politieregio’s laten een daling van het aantal inbraken zien. In Utrecht zijn met name de bedrijfsinbraken fors verminderd met 22 procent ten opzichte van 2006, zo maakte korpschef S. Heijsman donderdag bekend.
Opvallend is dat het aantal woninginbraken in Utrecht afnam met 12 procent, terwijl met bijvoorbeeld de grootschalige nieuwbouwwijken Vathorst en Leidsche Rijn het aantal woningen in de regio sterk groeit. Het aantal woninginbraken in de stad Utrecht daalde met 9 procent. Ondanks de ’tegelinbraaktrend’ is het aantal woninginbraken gedaald, zegt de korpschef. „We hebben stevig ingezet op de jongens met scooters die een stoeptegel door een ruit gooien en een flatscreen van de muur rukken.”
De criminaliteit in de regio Utrecht daalde voor het zesde achtereenvolgende jaar. Ten opzichte van 2002 daalde de criminaliteit in 2007 met 26 procent en ten opzichte van 2006 met 6 procent. De Utrechtse politie kreeg in totaal bijna 90.000 aangiftes te verwerken. Een derde van de aangiftes kwam binnen via internet. Het aantal aangiftes voor autokraken en woninginbraken daalde met meer dan 10 procent.
De politie Utrecht wil in 2008 vooral de overlast terugbrengen. Volgens Heijsman vraagt de samenleving op dit moment niet om een strengere handhavingaanpak, maar naar het terugdringen van overlast. „We willen de hele infrastructuur rondom criminaliteit terugdringen. De patsers die geld verdienen aan criminaliteit worden aangepakt.”
De drie korpschefs hekelen het geweld tegen hulpverleners. Vooral tijdens de jaarwisseling gebeurde dat veel. Op oudejaarsavond bestookten inwoners van Leiden agenten en andere leden van de hulpdiensten met vuurwerk. Korpschef Stikvoort: „Dat is een fenomeen dat je steeds meer ziet in de samenleving. Mensen zeggen: dat moet toch kunnen. Maar nee, dat kan niet, ik wil af van die mentaliteit.”
Er moet echt een andere houding komen ten opzichte van de politie”, aldus de korpschef. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers riep Stikvoort burgers op elkaar te corrigeren. „Alleen dan kunnen we breken met die mentaliteit.”
Ook Den Uyl blikte terug op de jaarwisseling. Het korps Zuid-Holland-Zuid had fors ingezet om een zeer onrustige jaarwisseling als van 2006-2007 te voorkomen. „Dat is gelukt”, aldus de korpschef. Met de campagne ”Doe ff normaal” voorafgaand aan de jaarwisseling spraken agenten jongeren op straat aan op hun drankgebruik en vandalisme in deze periode. Ook werd om extra alertheid van de inwoners uit de regio gevraagd.