Valutahandel Kenia opent vertraagd
KENIA (ANP) - De politieke onrust in Kenia leidt tot spanningen in het economisch verkeer. De valutahandel in de hoofdstad Nairobi ging woensdag met enkele uren vertraging van start.
De koers van de Keniaanse munteenheid, de shilling, ging woensdag met ruim 4 procent omlaag ten opzichte van de dollar. Ook op de beurs was er sprake van dalende koersen.Kenia is sinds de presidentsverkiezingen van 27 december het toneel van politieke gewelddadigheden. De oppositie weigert zich neer te leggen bij de uitslag, die een overwinning opleverde voor president Kibaki. De onlusten hebben al meer dan 300 mensen het leven gekost.
Op de financiële markten in Nairobi hebben de onlusten tot de nodige onzekerheid geleid. Onder het huidige gesternte hebben beleggers weinig vertrouwen in de lokale munteenheid, de shilling. De munt werd in de verkoop gedaan en belandde op het laagste niveau in zes weken. Ook op de aandelenbeurs in Nairobi was de stemming beneden peil. De belangrijkste index daalde met 5 procent.
Kenia vormt verreweg de grootste economie van Oost-Afrika, al is de omvang naar westerse maatstaven betrekkelijk klein. Volgens cijfers van de Wereldbank bedroeg het bruto binnenlands product (alle goederen en diensten tezamen) in 2006 21,2 miljard dollar, op een bevolking van 35 miljoen mensen. Ter vergelijking: de Nederlandse economie was dat jaar goed voor 657,6 miljard dollar (bijna 450 miljard euro).
Landbouw vormt evenals toerisme een wezenlijk onderdeel van de Keniaanse economie. Thee en koffie vormen belangrijke exportproducten van Kenia, dat voor een aanzienlijk deel handeldrijft met omringende landen. Het Nederlands-Britse Unilever is via Lipton actief in Kenia, waar het 8000 theeplantages heeft.
In verband met de onlusten werd woensdag besloten een belangrijke theeveiling op te schorten. De veiling wordt elke week gehouden in de havenstad Mombasa, maar de organisatoren durfden het dit keer niet aan. Het veilinggebouw staat midden in de stad, waar al zes doden zijn gevallen.
Nederland is een belangrijke handelspartner van Kenia. De Nederlands-Keniaanse handel was in 2006 goed voor 276,4 miljoen euro. Van de producten die Nederland uit Kenia importeert, komen de meeste uit de landbouwsector. Omgekeerd zijn het vooral industrieproducten die Nederland naar Kenia exporteert. Machines en vervoermateriaal vormen belangrijke exportproducten, zo blijkt uit gegevens van het agentschap EVD van het ministerie van Economische Zaken.
Op de termijnmarkt in Londen ging de koffieprijs woensdag omhoog. Een direct verband met de onrust in Kenia werd overigens niet gelegd, maar handelaren houden de situatie in het land wel in de gaten. De invoer van bloemen uit Kenia wordt op dit moment „in beperkte mate” gehinderd, meldde een woordvoerster van de Nederlandse bloemenveilingorganisatie Flora Holland woensdag.
Flora Holland is de grootste bloemenveilingorganisatie ter wereld met een omzet van ruim 4 miljard euro. Het bedrijf haalt twee derde van zijn verkopen uit bloemen, waarvan 30 procent uit het buitenland komt. Daarvan komt 40 procent weer uit Kenia, dat daarmee de belangrijkste producent in het buitenland is. Een derde van de omzet van Flora Holland komt uit planten.
Het is de afgelopen dagen in Kenia lastiger geworden om medewerkers bij de kwekerijen te krijgen. Een ander probleem is soms de bloemen over te brengen naar luchthavens, vanwaar ze naar Nederland worden overgevlogen. De veilingen fungeren hier als een soort „internationaal draaipunt.” Uiteindelijk verdwijnt 85 procent van de bloemen weer naar het buitenland.
Flora Holland is het fusiebedrijf van de gelijknamige bloemenveiling en de Bloemenveiling Aalsmeer. Per 1 januari van dit jaar zijn de bedrijven samengegaan. Ze hebben in Nederland zes vestigingen, onder meer in Aalsmeer en Naaldwijk.