Binnenland

Irritatie op Antillen over taalgebruik PVV

DEN HAAG - Politici op de Antillen ergeren zich aan het gemak waarmee Nederlandse parlementariërs over de overzeese koninkrijksdelen oordelen.

Redactie politiek
31 December 2007 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:24

Op 2 januari reist een delegatie van de Eerste en de Tweede Kamer naar de Antillen voor het zogeheten parlementair overleg koninkrijksrelaties. De omgangsvormen en de toon waarop in Nederland over de Antillen wordt gesproken, zullen een belangrijk agendapunt zal, verzekert fractieleider Sulvaran van de PAR, de grootste partij van Curaçao.Onder politici op de Antillen groeit al langere tijd de irritatie over de manier waarop Nederlandse Kamerleden over de Antillen spreken: lomp, onbehouwen en met te weinig respect, vinden de Antillianen.

Eind vorige week hebben vrijwel alle fracties in de Staten van Antillen in een brief excuses geëist van Tweede Kamerlid Brinkman van de PVV. Brinkman, die in eerste instantie niet mee zou gaan, is alsnog tot de delegatie toegetreden.

Eerder dit jaar diende hij in de Kamer een motie in om „de Antillen te verkopen aan de hoogste bieder.” Nu de PVV’er alsnog meegaat, vinden de Antilliaanse fractieleiders dat hij publiekelijk zijn excuses moet aanbieden voor zijn „vernederende en denigrerende” uitlatingen. Volgens hen zet Brinkman de Antillen neer als „een corrupt boevennest.”

In een reactie zei Brinkman zaterdag dat de fractieleiders „lange tenen” hebben en dat hij niet van plan is excuses aan te bieden. Volgens hem proberen de Antilliaanse Statenleden een „cordon sanitaire” om hem heen te leggen.

De fractieleiders op de Antillen overwegen nu de leden van hun partij die zitting hebben in de commissie rijksaangelegenheden en interparlementaire aangelegenheden „te instrueren om niet deel te nemen aan vergaderingen” waarbij Brinkman aanwezig is.

Volgens PAR-fractieleider Sulvaran zijn er „de laatste tijd verschillende vreemde vogels in de Nederlandse politiek die extreme en populistische uitspraken doen.” Sulvaran noemde daarbij de naam van PVV-leider Wilders.

Een paar maanden geleden bezochten de fractieleiders uit de Tweede Kamer de Antillen en Aruba. Tijdens dat bezoek spraken de Nederlandse politici schande over de schrikbarende situatie in de gevangenis op Curaçao en over de vermeende lakse houding van de regering op Sint Maarten tegenover de criminaliteit op het eiland. De Antilliaanse minister van Binnenlandse en Constitutionele Zaken, Duncan, zei daarna: „De Nederlandse fractievoorzitters hadden naar alle waarschijnlijkheid last van de hitte tijdens hun bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Dat moet de reden zijn voor al die inhoudsloze opmerkingen.”

VVD-Tweede Kamerlid Van Beek, voorzitter van de commissie Antilliaanse en Arubaanse zaken, benadrukt dat een discussie via de media de omgangsvormen niet helpt. Wel zegt hij zich er zorgen over te maken dat het bezoek van de Kamerleden komende maand aan de eilanden negatief wordt beïnvloed als Brinkman weigert zijn excuses aan te bieden. Van Beek wil graag snel overleggen met zijn Antilliaanse collega’s om „van beide kanten te bekijken” wat er nu moet gebeuren.

Nieuwe staatkundige verhoudingen
Het bezoek van de Nederlandse delegatie aan de Antilliaanse collega’s zal in het teken staan van de nieuwe staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antillen.
Op 15 december 2008 moeten de handtekeningen worden gezet onder het nieuwe Koninkrijksstatuut. Daarmee zullen de Nederlandse Antillen uiteenvallen, maar wel binnen het koninkrijk blijven. Curaçao en Sint Maarten worden onafhankelijke landen, vergelijkbaar met de status aparte van Aruba. Bonaire, St. Eustatius en Saba worden een soort Nederlandse gemeenten op afstand.
Nog maar weinig mensen geloven dat de streefdatum van 15 december echt zal worden gehaald. Op de eilanden kampen ze met een enorme papierwinkel; binnen een jaar moeten veel wetten worden veranderd.
Nederland zal ongeveer 4 miljard euro van de staatsschuld op de Antillen saneren. Uitstel van het nieuwe Koninkrijksstatuut betekent uitstel van die schuldsanering, en dat slaat weer een gat in de begroting van de eilanden voor 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer