Buitenland

Bush tegen vestiging ambassade in Jeruzalem

De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag pogingen van het Congres afgewezen om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te vestigen.

AP
1 October 2002 08:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou de Israëlische aanspraken op Jeruzalem als hoofdstad van Israël steunen. De stap zou echter ook de woede opwekken van Arabische landen, die willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad wordt van een Palestijnse staat. Bijna alle landen hebben hun ambassade nog in Tel Aviv.

Bush liet weten dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Jeruzalem niet is veranderd, terwijl hij zijn handtekening zette onder een wettelijke maatregel die 8,6 miljard dollar vrijmaakt voor programma’s in het buitenland.

Het Congres riep vorige week donderdag de regering-Bush op onmiddellijk de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. De VS hebben een consulaat in Jeruzalem, maar dat wordt voornamelijk gebruikt voor contacten met de Palestijnen. Er zouden geen fondsen door het consulaat mogen worden gebruikt, tenzij dit wordt geleid door een ambassadeur, aldus een motie. Ook zou er niet langer geld ter beschikking mogen worden gesteld voor de publicatie van officiële Amerikaanse documenten waarin Jeruzalem niet wordt geïdentificeerd als de hoofdstad van Israël.

Bush sprak van „ontoelaatbare inmenging” door het Congres en „aantasting van het presidentiële constitutionele gezag om leiding te geven aan het buitenlandse beleid.”

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wees het Congres er al eerder op dat de toekomst van Jeruzalem in onderhandelingen zal worden bepaald door Israël en de Palestijnen. Zijn woordvoerder Richard Boucher zei dat Jeruzalem „een van de permanente statuskwesties is waarover tussen de partijen moet worden onderhandeld.”

Bush steunde in zijn verkiezingscampagne de Israëlische aanspraken op Jeruzalem, maar kwam hierop terug toen hij eenmaal in het Witte Huis zat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt zich sinds lang op het standpunt dat de Arabieren inspraak moeten hebben in het vaststellen van de toekomstige status van de stad.

Israël beschouwt Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk. Het verdreef Jordanië in 1967 uit het oostelijke gedeelte van de stad en verenigde het met het westelijke gedeelte dat het al bezat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer