Structurele problemen tijdens jaarwisseling
APELDOORN (ANP) – Brandstichting, vernieling en openlijk geweld vormen een structureel probleem rond de jaarwisseling. Uit onderzoek van de Politieacademie blijkt dat het aantal meldingen van vernieling in drie jaar tijd met 37 procent is gestegen tot meer dan 6950.
De resultaten van het onderzoek staan haaks op de gebruikelijke berichtgeving van politiewoordvoerders dat oud en nieuw ’relatief rustig’ is verlopen. De korpschef van Gelderland–Zuid sprak kort na de jaarwisseling tegen dat die rustig was verlopen, waarna een brede discussie ontstond.Volgens de onderzoekers van de Politieacademie is oud en nieuw bij uitstek de gelegenheid voor burgers om oude ruzies te beslechten. Ook heerst een sfeer van „een keer per jaar moet kunnen", waardoor optreden door de autoriteiten niet als legitiem wordt gezien. In het hele land heerst verder de traditie van lawaai, vuur en ruim alcoholgebruik, die tot overlast kan leiden.
Twintig van de 25 politiekorpsen leverden cijfers aan voor het onderzoek. Daardoor zijn de uitkomsten van het onderzoek waarschijnlijk iets geflatteerd. Bovendien gebeurt er tijdens de jaarwisseling zoveel, dat lang niet alles aan de politie wordt gemeld, aldus de onderzoekers.
Behalve in volkswijken in grote steden constateert de politie dat zich in dorpen op het platteland veel problemen voordoen. Het gaat dan vooral om plaatsen in de zogenoemde Bible Belt, waar een groot deel van de bevolking van streng christelijke gezindte is. Daar vindt men traditioneel dat met oud en nieuw alles moet kunnen, aldus de onderzoekers.
Daar hoort bij dat geweld wordt gepleegd tegen politie en hulpverleners. Dat deze gemeenschappen veel sociale samenhang vertonen, draagt volgens het onderzoek bij aan het negatieve verloop van incidenten. De kans is groot dat de politie daar tegenover grote groepen mensen komt te staan. In diverse steden en dorpen heeft de politie inmiddels een effectieve aanpak ontwikkeld.
De onderzoekers wijzen erop dat moeilijk is te zeggen of incidenten de afgelopen jaren niet alleen talrijker maar ook ernstiger zijn geworden. „Achter een melding kan een hele knokpartij zitten, of een enkele klap".