„Culturele as moet Leerdam versterken”
LEERDAM - In Leerdam moet een culturele as komen die de stad levendiger en economisch sterker maakt. Deze as moet ontstaan door alle historische en natuurlijke attracties beter zichtbaar te maken en aan elkaar te koppelen. Op die manier wil het college meer toeristen trekken.
Doel van de culturele as is bezoekers langer in het centrum te houden. Om dat te bevorderen, moet de Leerdamse binnenstad een aantrekkelijker verblijfsgebied worden. Volgens het college is dat bittere noodzaak, omdat de Leerdamse economie er niet al te rooskleurig voorstaat. Uit cijfers blijkt dat de omzet van de plaatselijke middenstand achterblijft bij die van andere plaatsen in de regio als Tiel, Gorinchem, Geldermalsen en Culemborg.In de conceptnota wordt ondermeer voorgesteld de verbinding tussen het Glasmuseum aan de Lingedijk en het stadscentrum te verbeteren. Daarnaast wil het college een plan van aanpak opstellen voor de ontwikkeling van horeca en terrasjes op de Markt, de Zuidwal en het Reilinghplein. Ook wordt het idee gelanceerd om de Kerkstraat autovrij te maken; al jaren een heet hangijzer binnen de Leerdamse politiek.
Verder wil het college historische gebouwen als de Grote Kerk en het Hofje vaker openstellen voor het publiek. Ook willen de bestuurders de natuurlijke omgeving van de stad benutten om meer toeristen ter trekken. Het college benadrukt het belang van de buitengebieden Oosterwijk, Schoonrewoerd en de Diefdijk. Daarom worden fiets-, wandel-, en ruiterpaden naar deze verst verwijderde punten van de as verbeterd.
De plannen voor de culturele as staan in de conceptnota Economie 2008-2014. In deze nota worden cultuur en economie aan elkaar gekoppeld. In januari staat de nota op de agenda tijdens commissievergaderingen en bijeenkomsten met de Leerdamse Ondernemersvereniging, de Bedrijvenkring Leerdam en de Kamer van Koophandel. De gemeenteraad moet de nota nog vaststellen.