Verhuizen onder begeleiding van de politie
GRONINGEN - Er heerste een koortsachtige drukte vanmorgen in het Groningse Martini Ziekenhuis, locatie Ketwick Verschuurlaan. Verhuizers, verpleegkundigen, beveiligers, alles krioelt door elkaar. Donderdag verhuizen 48 patiënten naar het nieuwe ziekenhuis aan het Van Swietenplein. „Spannend”, vindt patiënte Petra Wienia.
De kersverse moeder is er klaar voor. Woensdagmiddag vroeg beviel Petra Wienia via een keizersnee van een gezonde dochter, Iris. Straks gaat ze met Iris de reis maken naar het nieuwe ziekenhuis. „Het is allemaal goed geregeld, dat gaat vast wel goed komen.”Een goede organisatie is al driekwart van het werk, vindt ook verhuizer Rob Sudmeijer van het gespecialiseerde verhuisbedrijf dat de operatie uitvoert. „Zo’n klus vraagt een gigantische voorbereiding. Als het draaiboek eenmaal klaar is, loopt alles als het goed is vanzelf.”
Sudmeijer is donderdagmorgen om 4.00 uur uit Utrecht vertrokken. De eerste patiënt werd al voor zevenen ingeladen, om een kwartier later bij het nieuwe ziekenhuis het lint door te knippen. Tot het middaguur loopt de operatie „gesmeerd”, volgens Sudmeijer: „Alleen ging er vanmorgen een hydraulische leiding kapot, waardoor de laadklep van een vrachtwagen niet meer omhoog wilde. De truck is gauw gerepareerd bij een garage in de buurt, want we hadden hem wel nodig vandaag.”
Om halfelf, een halfuur later dan gepland, zijn Petra en Iris Wienia aan de beurt. Twee verhuizers rijden het wiegje met Iris de lift in. Begeleidend verpleegster Kirsten Spenkelink volgt met het bed van Petra. Beneden in de hal staat een grote schare op de twee te wachten. Nog meer verhuizers en verpleegkundigen, de media, de politie. Fototoestellen flitsen, camera’s draaien, Petra laat het allemaal over zich heen gaan. Ook Iris laat zich niet horen. Haar donkere ogen kijken vanonder een mutsje de koude wereld in.
Bij de deur is een overkapping gemaakt van oranje zeil waar de verhuiswagen precies in past. Zo is de overgang van het warme ziekenhuis naar de buitenlucht niet al te groot. De vrachtwagen zelf is ook verwarmd.
Moeder en kind passen allebei op de laadklep. Drie verhuizers, verpleegkundige Kirsten en een arts staan eromheen. In de vrachtwagen worden het bed en het wiegje goed vastgesjord. Petra kijkt op een televisiescherm voor in de laadruimte. Daar is precies te zien waar de vrachtwagen heenrijdt. Boven op de bestuurderscabine is een camera geplaatst, zodat de patiënten weten wanneer hen een bocht te wachten staat.
Nadat er nog een tweede moeder en kind zijn ingeladen, kan de vrachtwagen vertrekken. Drie politiemotoren met flitsende zwaailichten gaan voorop. Langzaam draait de gele truck de Ketwick Verschuurlaan op. Bij elk kruispunt staan verkeersregelaars die het verkeer tegenhouden. De motoragenten helpen daarbij. „We moeten niet hebben dat de verhuiswagens vast komen te zitten in de ochtendspits”, legt de voorzitter van de raad van bestuur, Jack Thiadens, uit.
Met een gangetje van 20 kilometer per uur gaat het richting het Van Swietenplein, waar de afgelopen vier jaar een compleet ziekenhuis is gebouwd. Zowel de patiënten als het personeel verwachten er veel van. Petra Wienia: „Wat ik op de foto’s heb gezien, is veelbelovend. Mooie kleuren en veel licht.” Ook verpleegster Spenkelink kijkt ernaar uit om het nieuwe ziekenhuis aan de slag te gaan. „Ik ben er al wezen kijken, maar het voelt echt heel prettig.”
Volgens een trotse voorzitter van de raad van bestuur is het nieuwe ziekenhuis ontwikkeld vanuit het oogpunt van de patiënt. „Iemand die in het ziekenhuis ligt, voelt zich onzeker en is uit balans gebracht. Door het vele daglicht en de kleuren voelt hij zich in het nieuwe gebouw meer op zijn gemak.”
Het nieuwe ziekenhuis moet op 7 januari volledig in bedrijf zijn.