Binnenland

Nawijn benadrukt maatschappelijke rol imams

Imams spelen een belangrijke rol bij het bijstellen van het negatieve beeld van de islam en het bevorderen van de acceptatie van moslims in Nederland. Dat zei minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) maandag bij de opening van de eerste inburgeringscursus voor imams.

ANP
30 September 2002 15:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Preken van radicale imams en doodsbedreigingen aan het adres van de kritische Somalische ex-moslim Ayaan Hirsi Ali hebben volgens Nawijn hun stempel gedrukt op het beeld van de islam in Nederland. De minister keurde de bedreigingen uitdrukkelijk af. „We kunnen met elkaar laten zien dat het anders kan”, zei Nawijn. „U vervult daarbij als imam een belangrijke rol.”

Sinds 1 januari geldt ook voor imams die uit het buitenland komen, de verplichting om een inburgeringscursus te volgen. Het trainingscentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg verzorgt de tweede fase van het programma voor imams, dat zich speciaal op hun maatschappijkennis richt. Daaraan doen zeven islamitische voorgangers uit Turkije mee.

Imams hebben volgens Nawijn de taak om hun geloofsgenoten te doordringen van de noodzaak loyaal te zijn aan de waarden en normen van de Nederlandse rechtsstaat. Op die manier kan „extremisme” worden tegengegaan. „Loyaliteit aan de democratische rechtsorde wordt ook verwacht van levensbeschouwelijke instituties”, zei de LPF-minister. Maar imams hoeven geen „doorgeefluik tussen overheid en burger te worden”, benadrukte hij.

De imams sluiten de cursus in januari af met een toets. Ze moeten in het Nederlands een presentatie houden over wat ze geleerd hebben en krijgen een beoordeling van de cursusleiding en hun medecursisten. Nawijn komt volgend jaar met een wet die sancties oplegt aan imams en andere nieuwkomers die zakken voor hun eindtoets. „Dat zou kunnen betekenen dat hun verblijf in Nederland wordt beëindigd”, aldus Nawijn.

Imams leren tijdens de cursus onder meer over de grondrechten van Nederlandse burgers, het minderhedenbeleid, arbeid en sociale zekerheid, het onderwijsbeleid, de gezondheidszorg, de religieuze kaart van Nederland, wederzijdse beeldvorming van allochtonen en autochtonen en discussies over ’allochtone’ kwesties als hoofddoekjes, eerwraak en (vrouwen)besnijdenis. De deelnemers krijgen actuele casussen over bijvoorbeeld de affaire-Hirsi Ali voorgeschoteld.

Een geplande cursus voor Marokkaanse imams kan wegens gebrek aan inschrijvingen nog niet beginnen. Drie van de ongeveer tien Marokkaanse voorgangers die dit jaar naar Nederland zijn gekomen, hebben zich aangemeld. Dat ligt volgens vice-voorzitter D. el-Boujoufi van de Marokkaanse moskee-organisatie UMMON niet aan de imams zelf, maar aan de administratieve rompslomp rond hun vestiging in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer