Buitenland

Regeringsleiders op bezoek in Afghanistan

KABUL - Kort voor Kerst hebben meerdere westerse leiders zaterdag steun betuigd aan hun militairen in Afghanistan.

Buitenlandredactie
24 December 2007 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:24

President Sarkozy beet de spits af. Zijn „verrassingsbezoek” was woensdag al via de Franse pers uitgelekt. Hij ging niet alleen langs bij zijn manschappen, maar bezocht ook zijn Afghaanse collega Hamid Karzai en de leiding van de NAVO-missie in het Centraal-Aziatische land.Daarna was het de beurt aan de nieuwe Australische premier Rudd. Hij deed vrijdag al de Australische troepen in Irak aan.

Rudd bracht een bezoek aan de Australische militairen in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar ook de Nederlandse manschappen actief zijn. Australië heeft enkele honderden manschappen in Uruzgan voor een opbouwmissie. Frankrijk is van plan enkele tientallen militairen naar de provincie te sturen om het Afghaanse leger te trainen. Net als Sarkozy verzekerde ook Rudd in een gesprek met president Karzai nog lang betrokken te zullen blijven met Afghanistan. De Italiaanse premier Romano Prodi kwam gisteren in Kabul aan voor een verrassingsbezoek. Hij sprak er onder anderen met de Afghaanse president Hamid Karzai en commandanten van de vredesmacht ISAF.

Premier Balkenende stak in een kerstboodschap in de krant De Telegraaf de Nederlandse militairen in Afghanistan een hart onder de riem. De minister-president sprak in de boodschap zijn respect uit voor de manschappen die in Uruzgan, Kandahar en Kabul „plicht vóór plezier” laten gaan. „Er is moed voor nodig om in zo’n risicovolle omgeving te werken. Die moed tonen jullie”, aldus Balkenende, die daarbij verwees naar de twaalf Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn omgekomen.

De Nederlandse topdiplomaat Daan Everts heeft in een vraaggesprek met de Arabische omroep al-Jazeera gezegd dat de internationale gemeenschap in Afghanistan onnodig veel tijd heeft verspeeld door een veel te fragmentarische aanpak van de wederopbouw en door te weinig samenwerking tussen de deelnemende landen. Everts is de hoogste civiele vertegenwoordiger van de NAVO in Kabul.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer