Crisisfonds banken VS van de baan
NEW YORK - Enkele grote Amerikaanse banken hebben besloten hun hypotheekproblemen zelf op te lossen. Daarom komen zij terug op hun eerdere belofte om miljarden dollars beschikbaar te stellen voor een crisisfonds voor banken die door de hypotheek- annex kredietcrisis in de problemen dreigen te raken.
Technisch was dit M-LEC-fonds (Master Liquidity Enhancement Conduit) bedoeld voor het opkopen van zogeheten SIV’s, oftewel ”structured investment vehicles” waarbinnen banken hun problematische hypotheken hadden ondergebracht. Deze SIV’s dreigen vrijwel waardeloos te worden door de spiraal van mislukte hypotheken, waarbij de banken veel geld verliezen en bovendien blijven zitten met (onderpand)huizen die dramatisch in waarde dalen.Op aandringen van minister van financiën Henry Paulson was een groep banken bereid 80 miljard dollar (54 miljard euro) bijeen te brengen om deze bedreigde SIV’s op te kopen. Enkele weken geleden liet Citigroup echter al weten de problemen liever zelf op te lossen en diverse grote banken kiezen nu voor dezelfde weg, met als gevolg dat men Paulson eind vorige week liet weten dat er niets komt van het plan dat begin deze maand met het nodige ceremonieel werd aangekondigd door president Bush.
„Dit is volgens mij een somber voorteken van een naderende crisis van ons hele financiële systeem”, meent Michael Branca, analist van investeringsbank Lehman Brothers. „Het betekent in feite dat de banken niet bereid zijn gezamenlijk het probleem aan te pakken dat zij zelf gecreëerd hebben door hypotheken te verschaffen aan mensen die daarvoor niet in aanmerking kwamen. Hierdoor worden hypotheekportefeuilles ter waarde van honderden miljarden dollars ondermijnd en dat feit ondergraaft het geloof in de kredietcapaciteit van ons systeem.”
Volgens Branca kunnen de banken het geloof in dat systeem alleen herstellen door voldoende cash te reserveren voor noodsituaties. „Dat kan alleen door nog minder kredietgeld beschikbaar te stellen én tegelijkertijd de balans te saneren. Zulke manoeuvres beperken automatisch de hoeveelheid krediet die beschikbaar is voor investeringen in onze economie. En minder krediet zal de huizenprijzen verder drukken. Dat maakt mensen niet alleen op papier armer, zij kunnen dan ook minder makkelijk geld lenen voor belangrijke aankopen. Het wordt dus krapper voor bedrijfsleven en consument en die situatie kan makkelijk uitlopen op een recessie”, aldus Branca.