„Inrichting van publieke ruimte oorzaak agressie”
Waar vroeger de openbare ruimte een ontmoetingsplaats was voor begroetingen, uitwisseling van nieuwtjes, gekeuvel en geflaneer is die nu verworden tot een anonieme plek waar geen gedeelde waarden meer gelden, maar waar agressie de boventoon voert. Dit stelt professor dr. K. Raes, als ethicus verbonden aan de Universiteit van Gent.
Raes sprak donderdag tijdens het congres “Agressie in het verkeer en openbaar vervoer”. Volgens hem is de omvorming van straten en pleinen in verkeersaders en parkeerruimtes mede debet aan de toenemende agressie in het verkeer en het openbaar vervoer.
De ethicus is overtuigd van het verval van de sociale functie van de openbare ruimte de laatste decennia. „Het is een vijandige ruimte geworden waarin de ander geen deelgenoot, maar een hindernis is, waarin de ander geen gelaat meer heeft, maar slechts een bumper en nummerplaat."
Dat is volgens Raes niet alleen zo in het autoverkeer, maar op alle openbare wegen. „Want wie is daar nog om een andere reden dan alleen om zich te verplaatsen. Nee, de straat, daar kiepert men achteloos zijn asbak op uit. De straat heeft geen moraal."
Zo is het ook in de supermarkt, waar nog nauwelijks wordt gecommuniceerd en de sfeer beklemmend is. „De supermarkt straalt de boodschap uit van het zo snel mogelijk zo veel mogelijk goederen vergaren, maar men raakt zwaar gefrustreerd als men in de rij voor de kassa moet staan."