„Vaker wiegendood in dagverblijven”
AMSTERDAM - Jonge baby’s die in een kinderdagverblijf worden opgevangen, hebben een aanmerkelijk grotere kans op wiegendood. Dat heeft emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Guus de Jonge vrijdag gezegd.
De Jonge geldt als de deskundige in Nederland op het gebied van wiegendood, wat in Nederland ongeveer twintig keer per jaar voorkomt. Hij begon gisteren, samen met schrijfster en verloskundige Beatrijs Smulders, een actie om jonge moeders voortaan een jaar babyverlof te geven zodat ze met behoud van hun salaris thuis voor hun kind kunnen zorgen.De hoogleraar zegt dat kinderdagverblijven vaak alle maatregelen nemen om wiegendood te voorkomen. Zo slapen kinderen bijvoorbeeld niet onder een dekbedje, en worden ze niet op hun buik te slapen gelegd.
Toch ziet De Jonge een link tussen de verblijven en wiegendood. Hij denk dat die link ligt in het gegeven dat de baby’s geen borstvoeding krijgen. Ook zou stress een rol kunnen spelen. De baby’s zijn in de eerste maanden van hun leven volop bezig hun moeder en hun vader te leren kennen. Als ze die personen plotseling niet meer ruiken, voelen, horen en zien, kan dat zeer negatief zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling, aldus De Jonge.
Als de moeder meer rust heeft zal ze, volgens het tweetal, beter in staat zijn haar kind borstvoeding te geven, en kunnen moeder en kind onderling een betere emotionele binding te krijgen. Kinderen die emotioneel goed zijn gehecht, krijgen later minder vaak problemen. Daarbij is borstvoeding ook goed voor de lichamelijke gezondheid van moeder en kind. De Jonge pleit ervoor dat moeder en kind zeker de eerste zeven maanden na de bevalling zo veel mogelijk bij elkaar zijn.
Smulders, die al duizenden bevallingen begeleidde, voert al langer pleidooien voor een langer babyverlof voor de moeder. „Als de moeder rustig is, is het kind ook rustig”, poneerde ze al eerder. En: „Veel moeders zullen niet blij zijn met mijn boodschap, maar huilbaby’s hebben haast altijd een onrustige moeder. Ik weet het zeker. Ik zie het al dertig jaar gebeuren.”
Ook De Jonge schreef al eerder over de invloed van kinderdagverblijven op zuigelingen. Binnen enkele maanden publiceert hij nieuwe cijfers waaruit volgens hem blijkt dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat jonge baby’s niet in een kinderdagverblijf thuishoren.