Binnenland

Staat vergoedt schade na stroomstoring

DEN HAAG - De staat vergoedt de schade die is ontstaan na de stroomstoring van vorige week in de Tieler- en de Bommelerwaard.

Regioredactie
21 December 2007 22:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
Foto ANP
Foto ANP

De overheid zal samen met verzekeraars de schade inventariseren en afwikkelen, zo heeft het kabinet vrijdag op voorstel van de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Van Middelkoop van Defensie besloten.Gedupeerden moeten hun schade melden aan hun verzekeraar, waarna in samenspraak met de dienst regelingen van het ministerie van Landbouw de schade wordt opgenomen en vergoed. Daarnaast zal de overheid de crisisbestrijding evalueren, aldus Ter Horst. Gekeken wordt dan naar de duur van het herstel en naar het crisismanagement.

De twee Gelderse waarden zaten vorige week twee dagen zonder stroom nadat een Apachehelikopter van het ministerie van Defensie tijdens een oefenvlucht boven de Waal hoogspanningskabels raakte. Deze braken af en belandden in het water. Ongeveer 100.000 mensen kwamen daardoor zonder stroom te zitten.

Gisteren werd ook bekend dat er een reconstructie van het ongeval komt. De Dienst Luchtvaartpolitie voert voor het einde van het jaar nog drie helikoptervluchten uit om de oorzaak te achterhalen, zo meldde de gemeente Maasdriel vrijdag.

De politie heeft samen met de officier van justitie die de zaak onderzoekt tot de reconstructievluchten besloten. De vluchten zijn noodzakelijk om tot een goed beeld van het incident te komen. Continuon moet de herstelwerkzaamheden aan de hoogspanningsverbinding tijdelijk staken als er wordt gevlogen.

Tussen vrijdag 21 december en nieuwjaarsdag vliegen boven de Tieler- en Bommelerwaard politiehelikopters voor een verkenningsvlucht op grote hoogte, een dagvlucht bij helder weer tot aan de hoogspanningsverbinding en een nachtvlucht.

De gemeente Zaltbommel vroeg eerder deze week aan het ministerie van Defensie om de oefenvluchten met Apachehelikopters op te schorten tot het onderzoek klaar is. Met Apaches, waarin piloten voor Uruzgan worden getraind, wordt dit jaar niet meer in het gebied gevlogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer