Binnenland

Zalm: Toekomst van telefoon niet in gevaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de toekomst van het vaste telefoonnet. Vooral de linkse partijen vrezen dat de slechte financiële situatie van KPN leidt tot NS-achtige situaties in het telefoonverkeer.

ANP
30 November 2001 11:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Ze voelen er veel voor het vaste net weer in handen van de overheid te geven, om te waarborgen dat ook in de toekomst iedere Nederlander tegen een redelijke prijs kan bellen. Minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer) delen die vrees niet, en voelen er helemaal niets voor om het vaste net weer te nationaliseren.

Het verschil van mening liep donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer niet hoog op. De regering moest toezeggen een brief te sturen, waarin staat hoe in de toekomst het publieke belang in de telefonie kan worden gewaarborgd. Daarin moeten de bewindslieden ingaan op de voor- en nadelen van het in eigendom nemen van het telefoonnet.

Het overleg ging over het besluit van het kabinet om als grootste aandeelhouder van KPN zo’n 3,8 miljard gulden in het noodlijdende bedrijf te pompen door nieuwe aandelen te kopen. Die beslissing kan de Kamer niet ongedaan maken en het zou er bovendien alleen maar toe leiden dat de aandelen die de staat nu al in KPN heeft minder waard worden.

Toch hebben de adviseurs van de staat gekeken naar de mogelijkheid om het vaste net te kopen van KPN, dat het geld dan zou kunnen gebruiken om de rest van de onderneming gezond te maken. Volgens minister Zalm zou dat de ruggengraat van het bedrijf wegnemen en zou de hele onderneming nog verder van huis zijn.

Toltunnel
Bovendien deelt Zalm de vrees niet dat het vaste net in de toekomst niet goed geëxploiteerd zal worden. „Vergelijk het met een toltunnel. Als degene die de tol int failliet gaat, zullen anderen klaar staan om de miljarden aan investeringen te gelde te maken", aldus de minister van Financiën.

De stemming in de Tweede Kamer was bitter. De kamerleden hadden het gevoel met „de rug tegen de muur te staan." Met name Vendrik (GroenLinks) en Wagenaar (PvdA) waren kritisch. Ze vonden dat KPN het vaste net, waarop alle Nederlanders zijn aangewezen, gebruikt heeft als melkkoe om risicovolle buitenlandse avonturen te financieren. En nu KPN op zwart zaad zit, zou er onvoldoende geïnvesteerd kunnen worden om het net kwalitatief op peil te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer