Lakota-indianen stappen uit de VS
NEW YORK - De Lakota-indianen beschouwen zich niet langer als burgers van de Verenigde Staten. Zij hebben gisteren de verdragen met de federale regering opgezegd. Ook gaan ze eigen paspoorten en rijbewijzen uitgeven.
„Wij zijn niet langer burgers van de Verenigde Staten. Iedereen die op ons grondgebied woont en het Amerikaanse staatsburgerschap afzweert is welkom in ons nieuwe, belastingvrije land”, aldus Lakotawoorvoerder Russell Means gisteren tijdens een persconferentie in Washington.Zijn delegatie bracht daar een bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze had meegedeeld zich niet meer gebonden te achten aan de verdragen die meer dan 150 jaar geleden met de Amerikaanse overheid werden gesloten. „De Amerikanen hebben deze verdragen herhaaldelijk geschonden. Men heeft ons land gestolen en ons de mogelijkheid ontnomen om onze levensstijl voort te zetten”, aldus Means.
De Lakota-indianen hebben contact opgenomen met de ambassades van Bolivia, Chili, Venezuela en Zuid-Afrika, in de hoop internationale steun voor hun streven naar onafhankelijkheid te verwerven. Een onafhankelijkheid die volgens Means wordt gegarandeerd door artikel 6 van de Amerikaanse grondwet en de Weense Conventie. Hij doelt op het Verdrag van Wenen betreffende het onderhouden van diplomatieke betrekkingen uit 1961.
„Ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit verdrag een relevante basis is voor erkenning van afscheiding van de VS. Ik verwacht overigens de komende jaren een aantal boeiende processen als de Lakota hun plannen in daden omzetten”, aldus Lori Damrosch, hoogleraar internationaal recht aan de Columbia Universiteit in New York.
De 70.000 Lakota-indianen behoren tot de Sioux. Beroemde indianenleiders, zoals Sitting Bull en Crazy Horse, behoorden tot de Lakota, wier grondgebied zich uitstrekt over de staten Montana, North en South Dakota, Nebraska en Wyoming en een deel van Canada.