Rechtszaak dreigt over verkoop kerk
BARENDRECHT - De verkoop van een leegstaand kerkgebouw aan de Bakkersdijk lijkt uit te lopen op een juridisch conflict. De gereformeerde kerk en de hervormde gemeente, samen eigenaar van het pand, willen de Rehobothkerk verkopen aan de Barendrechtse projectontwikkelaar J. A. van den Berg. Maar beleggingsmaatschappij De Nederlanden uit Spijkenisse claimt dat zij het recht heeft om het gebouw te kopen.
Haar bod van 7 ton zou hoger zijn dan het bod van Van den Berg. Bovendien heeft de beleggingsmaatschappij de stellige indruk gekregen dat de verkoop aan De Nederlanden rond zou zijn.L. de Zeeuw van De Nederlanden zegt dan ook totaal verrast te zijn door een kort briefje waarin werd meegedeeld dat de beide kerken niet met hem in zee gaan. De Zeeuw eist nu dat de kerken het gebouw alsnog aan hem verkopen. Desnoods stapt de beleggingsmaatschappij daarvoor naar de rechter. Tot de jaarwisseling krijgen de kerken de kans om een kort geding te voorkomen.
Het kerkgebouw, dat leeg staat sinds september 2005, werd te koop aangeboden voor 650.000 euro. De kerkbesturen onderhandelden lange tijd met twee gegadigden. In september van dit jaar voegde zich daar de beleggingsmaatschappij bij. De kerken lieten De Nederlanden weten geïnteresseerd te zijn in een bod. De Nederlanden bood 675.000 euro en verhoogde het bod na het kerkenraadsbesluit tot 700.000 euro.
De voorzitters van de twee kerkbesturen, F. Verhulst van de gereformeerde kerk en T. Godthelp van de hervormde gemeente, zijn niet onder de indruk van het dreigement van De Nederlanden met een gang naar de rechter. Ze wijzen erop dat De Nederlanden van meet af aan kon weten dat er pas een koopovereenkomst zou zijn als de twee kerkbesturen daar hun goedkeuring aan gegeven zouden hebben.
Beleggingsmaatschappij De Nederlanden wil naast de rechter ook de kerkleden inschakelen om de verkoop van de Rehobothkerk af te dwingen. De belegger wil de komende dagen voor of na kerkdiensten in kerkgebouw Carnisse Haven pamfletten uitdelen. Daarin wordt de kerkgangers verteld dat hun kerkbesturen de gemeenteleden tekortdoen door het gebouw „voor een vriendenprijs aan een medeparochiaan” te verkopen.