„Relatie instelling-overheid slechter”
„Het is een zegen dat de overheid ons in de gelegenheid stelt om christelijke zorg te verlenen. Dat is niet vanzelfsprekend. We zouden als christenen naïef zijn als we zouden denken dat de relatie tussen overheid en zorg zal blijven bestaan. Er zijn tekenen die erop wijzen dat dit niet zo is. Dat is geen zwartkijkerij, maar realisme."
Dat zei H. Frinsel, medewerker van de Vereniging Tot Heils des Volks, donderdagmiddag tijdens de eerste gebedsbijeenkomst voor christelijke zorg. Deze was een initiatief van de Federatie van Evangelische Zorgorganisaties (FEO) en DVZ Zorgverzekeringen. Aanleiding is de geestelijke strijd die in de zorg woedt, wat onder meer blijkt uit de veranderende ethische normen en waarden in Nederland, aldus FEO-directeur mr. J. de Hoog.
De hervormde Katwijker predikant W. H. B. ten Voorde vergeleek deze veranderingen met de plaats van de Boulevard-kerk waarin de bijeenkomst werd gehouden. „Deze kerk stond vroeger midden in het dorp. In 1570 vaagde een stormvloed alle huizen ten westen van de kerk weg. Dat is symbolisch voor de stormvloed die opkomt met betrekking tot de normen en waarden in zorg en maatschappij."
Het gebed dient een wezenlijk onderdeel van de activiteiten van christelijke organisaties te zijn, zei mede-initiator K. de Jong van de Vereniging Tot Heils des Volks. „We vergaderen ons in de zorg te pletter, maar we bidden alleen aan het begin van de bijeenkomst, als een soort startsein. Juist in christelijke instellingen zouden besprekingen voor de helft uit vergaderen moeten bestaan en voor de helft uit gebed. En voor bidden moet je gaan zitten en de tijd nemen, zoals vanmiddag."
De bijeenkomst –die door ruim honderd vertegenwoordigers van gereformeerde en evangelische zorginstellingen, maar ook door andere belangstellenden werd bijgewoond– bestond uit twee toespraken, vier gebedsmomenten en het zingen van psalmen en gezangen.
Toenemende intolerantie
Frinsel illustreerde zijn stelling dat de verhouding tussen christelijke zorginstellingen en de overheid onder druk komt te staan met voorbeelden van toenemende intolerantie. „Een ambtenaar in Leeuwarden kreeg geen ruimte voor haar gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk. De Vereniging Tot Heils des Volks loopt subsidie mis omdat zij het bureau Evangelische Hulp aan Homofielen (EHAH) binnen de muren heeft, waar vaak een beroep op wordt gedaan. Premier Lubbers suggereerde eens tijdens een werkbezoek het bureau af te stoten. Hoe lang mag de EHAH zijn werk blijven doen, zonder dat dit illegaal wordt omdat het werk wordt verboden?" zo vroeg Frinsel zich af.
Actueel is de dreigende sluiting van de opvang van daklozen van de Vereniging Tot Heil des Volks in Amsterdam. „Een subsidieverzoek werd afgewezen. De deur staat op een kier. Want als wij een gedoogruimte inrichten waar verslaafden hun drugs kunnen gebruiken, krijgen we wel subsidie. Als je je werk bijbels-principieel wilt blijven doen, wordt de ruimte steeds kleiner. Daar mogen we de ogen niet voor sluiten", constateerde Frinsel.
Kiezen
De christelijk gereformeerde emeritus hoogleraar dr. W. H. Velema vroeg zich af of christenen in Nederland de noodzaak om voor christelijke zorg te kiezen voldoende beseffen. „We mogen danken voor de mogelijkheden die christelijke zorg krijgt. Maar we moeten ook bidden dat christenen goed gebruikmaken van deze christelijke zorg." Dr. Velema riep ertoe op te bidden voor voldoende personeel dat de werken der barmhartigheid doet.
Zuster Greet Verhoeven van opvangcentrum 't Arendsnest in Amsterdam constateerde dat een te grote werkdruk regelmatig bidden bedreigt. „Dan ligt het gevaar op de loer dat je geestelijk uitgeteld raakt. De kwaliteit van ons leven wordt bepaald door de tijd die we met God doorbrengen: lezend, biddend plannend."
Directeur J. van der Meij van DVZ Zorgverzekeringen kondigde aan dat het wat hem betreft niet blijft bij deze eerste gebedsbijeenkomst voor de christelijke zorg. Hij wil er het liefst een jaarlijks terugkerende gebeurtenis van maken, mogelijk op een centralere plaats in het land.