Buitenland

Bijna 1000 doden bij scheepsramp Senegal

Het aantal opvarenden van de Senegalese veerboot die donderdag voor de kust van Gambia omsloeg was veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen (1034 in plaats van 796). De Senegalese overheid maakte zondag bekend dat er bij een tussenstop bijna 250 mensen extra aan boord waren gekomen.

Buitenlandredactie
30 September 2002 09:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Voorzover bekend zijn er slechts 64 overlevenden. Het schip was ontworpen voor maximaal 600 passagiers.

Er zijn tot nu toe zeker 352 lichamen geborgen. Zondag werd het aantal doden geschat op meer dan 950.

Onder de passagiers bevonden zich volgens de passagierslijst ook twee Nederlanders, die tot de slachtoffers zouden behoren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hun familie ingelicht. Behalve de twee Nederlanders bevonden zich onder de passagiers nog twintig Europeanen, onder wie twaalf Fransen en drie Spanjaarden.

Een voorstel van de Senegalese president, Abdoulaye Wade, om een deel van de slachtoffers in een gezamenlijk graf te begraven viel niet in goede aarde bij nabestaanden. Wade deed het voorstel omdat de lichamen van veel slachtoffers door de hoge temperatuur van het water (30 graden) al in vergaande staat van ontbinding verkeren, wat identificatie moeilijk maakt.

In het stadhuis van de Senegalese hoofdstad Dakar bekeken familieleden van opvarenden foto’s van de opgezette gezichten van slachtoffers. Bij de ingang van het stadhuis stonden zo’n 500 familieleden te wachten op nieuws over hun geliefden.

President Wade heeft al wel erkend dat de overheid verantwoordelijk is voor de ramp. Het schip ”Joola” ging ten onder in zware zee, bij een hevige wind.

De autoriteiten proberen woedende familieleden te kalmeren. President Wade erkende tegenover een groep demonstranten voor zijn woning dat de regering voor het ongeluk verantwoordelijk is, omdat het schip was ontworpen om op een meer te varen. „Het was niet gebouwd voor de zee. De verantwoordelijkheid van de staat is duidelijk.” Hij beloofde de families van de slachtoffers compensatie te betalen en een onderzoek in te stellen. Het schip was net weer drie dagen in de vaart, na een jaar van reparaties.

Honderden mensen begaven zich naar de kust met foto’s van hun vermiste geliefden. Familieleden demonstreerden zaterdag bij het presidentieel paleis. Ze wilden weten waarom de boot veel te veel mensen aan boord had. De kranten hebben het over „Zwarte Vrijdag” en „Onze Eigen Titanic”. Er zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Het schip was op weg van de Zuid-Senegalese stad Ziguinchor naar de hoofdstad Dakar. De Senegalese krant Le Soleil meldde zondag dat de boot al diverse malen schade heeft opgelopen of pech heeft gekregen. Het schip, van Duitse makelij, was bijna 80 meter lang. Volgens overlevenden voltrok het drama zich binnen enkele minuten. De boot lag in minder dan vijf minuten ondersteboven in het water. Daardoor konden veel passagiers geen kant meer op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer