Economie

Veluwse zwijnen op veel kerstmenu’s

EPE (ANP) - Op veel kerstmenu’s op de Veluwe en omgeving staat de komende week wild zwijn. Tot medio december schoten jagers ongeveer 3000 zwijnen dood. Desondanks overtreft de vraag naar zwijn het aanbod.

20 December 2007 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:23
Op veel kerstmenu's staat de komende week wild zwijn. Foto ANP
Op veel kerstmenu's staat de komende week wild zwijn. Foto ANP

De jachtpartijen leverden 57.500 kilo vlees op, meldde de Wildbeheereenheid Veluwe gisteren. De komende dagen gaan veel jagers opnieuw op pad.Slagers op de Veluwe hebben het er druk mee. „De vraag naar wild is enorm”, zegt Herman ter Weele van Slagerij ter Weele in Oene. De slager verkoopt behalve hert vooral veel zwijn. „We verkopen uiteraard het vlees, maar we maken er ook producten zoals worst en paté van”, zegt Ter Weele. „De vraag naar zwijn overtreft nu zelfs het aanbod.”

Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe knikt instemmend. „In december zijn er pas tachtig zwijnen geschoten. De nachten waren tot nu toe erg donker en dat is niet goed voor de jacht. De komende week is er veel maanlicht en dan gaan veel jagers weer op pad.” Het goede zicht is overigens ook nadelig. „Zwijnen zijn niet dom, die zien dat er om ze heen van alles gebeurt.”

Het jachtseizoen begon in juli. Al in de eerste maand werden er 1800 zwijnen geschoten. Jagers alleen krijgen dat vlees niet op, zegt Spek. „Het vlees gaat naar particulieren, restauranthouders en poeliers. Veel vlees verdwijnt in de diepvriezer en komt er met Kerst weer uit.”

Jagers gebruiken de zogenoemde aanzitmethode bij de jacht op wilde zwijnen, nadat de rechter in november de omstreden drukjacht voorlopig had verboden. Bij deze methode lokken de jagers vanaf een hoge plek de zwijnen met voedsel. Drukjacht zou volgens de jagers beter zijn omdat er te veel zwijnen zijn. Op het hoogtepunt telde de Veluwe 6000 dieren, terwijl 800 als normaal wordt beschouwd.

Spek constateert dat het voedsel schaarser wordt. „We zien nu steeds vaker diepe gaten in de grond. Zwijnen plunderen daar de voorraadkamers van muizen en andere kleine dieren. Het betekent dat ze moeilijker aan voedsel komen.”

Tot februari mogen er nog 1900 zwijnen worden afgeschoten. De provincie Gelderland werkt aan verlenging van het jachtseizoen tot 15 maart.

Het vlees van de geschoten zwijnen is volgens slager Herman ter Weele van goede kwaliteit. „Een tikje vet door het vele eten, maar dat snijden we er wel af.”

In de slagerij zijn 28 mensen druk met de bereiding van het vlees voor alle kerstmenu’s. Ter Weele: „Als je het als slager deze dagen niet druk hebt, krijg je het nooit druk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer