Campina en Friesland Foods werken aan fusie
ZALTBOMMEL (ANP) – De zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods werken aan een fusie. De twee coöperaties voeren hierover verkennende gesprekken, maakten ze woensdag bekend.
Als de fusie van de grond komt, ontstaat een wereldwijde zuivelgigant met 22.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 8,3 miljard euro. Bij de coöperaties zijn 17.000 melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België aangesloten.De combinatie levert een wereldspeler op die kan wedijveren met concerns als het Franse Danone en het Zwitserse Nestlé. Friesland Foods is onder meer bekend van Chocomel en Fristi, Campina van Optimel en Mona. De ondernemingen maken toetjes, boter, kaas, vleesvervangers en tal van andere consumentenproducten.
De aankondiging komt niet helemaal uit de lucht vallen. Melkveehouders dringen al langer aan op het samenvoegen van beide coöperaties, vooral ook omdat de ondernemingen samen sterker staan in de onderhandelingen met de supermarkten.
Zowel Friesland Foods als Campina keken de afgelopen jaren met wisselend succes over de grenzen om hun positie te versterken. Twee jaar geleden werd een fusie tussen Campina en het Deens–Zweedse Arla Foods op het laatste moment afgeblazen.
Friesland Foods en Campina denken samen beter in staat te zijn om groei van hun activiteiten te realiseren. Wat hun consumentenproducten betreft, zien de ondernemingen vooral kansen in Europa, Azië en Afrika. Voor de verkoop van ingrediënten aan de voedsel– en farmaceutische industrie zien zij wereldwijd mogelijkheden.
De vakbonden bestempelen de fusie als een logische ontwikkeling. De internationale concurrentie noopt tot schaalvergroting, aldus CNV Zuivel. „Hierdoor blijft de nieuwe onderneming een speler van belang op Europees en wereldniveau".
Hoe de fusie uitpakt voor de werkgelegenheid, is nog onbekend. Maar CNV Zuivel houdt er rekening mee dat er banen verloren gaan. In Nederland tellen de ondernemingen samen zo’n 10.000 werknemers, aldus de vakbond.
Over de organisatiestructuur van het fusiebedrijf en eventuele kostenbesparingen, konden de twee bedrijven geen nadere mededelingen doen. „We hebben de intentieverklaring nu getekend. Zover zijn we gewoonweg nog niet", zei president–commissaris Kees Wantenaar van Campina. Ook over eventuele mededingingskwesties deden de partijen geen uitlatingen.
De ondernemingen mikken erop de fusie in de tweede helft van 2008 af te kunnen ronden, nadat hun leden met de samenvoeging hebben ingestemd.
Bestuursvoorzitter Tiny Sanders van Campina gaat niet mee naar de nieuwe combinatie. Hij neemt eind december na 15 jaar afscheid. „Ik heb een Campina–hart en deze organisatie moet een volledig nieuwe start maken", aldus de topman. Eind december legt Sanders zijn functie neer. Hij blijft nog wel adviseur van de raad van commissarissen totdat de fusie een feit is.