Kamer: Via EU actie voor christenen
DEN HAAG - Godsdienstvrijheid staat onder druk in Wit-Rusland en Turkije. Het kabinet moet daar in Europees verband wat aan doen.
Dat betoogden Ormel (CDA), Wiegman (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) woensdag in het debat over de staat van de Europese Unie.De EU moet mensen die in Wit-Rusland de vrijheid van godsdienst schenden, weren uit de Unie, zei Wiegman. Daarnaast moet de EU respect voor godsdienstvrijheid laten gelden als een van de belangrijkste criteria om het niveau van democratisering in Wit-Rusland te meten.
SGP’er Van der Staaij vindt dat de Turkse overheid erop moet toezien dat op scholen en in moskeeën juiste informatie wordt verspreid over christenen en hun geloof. Veel Turken staan vijandig tegenover christenen. Het kabinet zou Turkije in dat verband wel eens mogen wijzen op de „riante” positie die Turkse moslims in Nederland hebben als het gaat om godsdienstvrijheid, betoogde Van der Staaij.
In het Kamerdebat van dinsdag over de EU-top van afgelopen vrijdag haalden De Roon (PVV) en Wiegman hard uit naar de nationale verklaring van vijftien EU-lidstaten die aan het EU-verdrag is toegevoegd. In die -volgens Wiegman „merkwaardige”- verklaring staat dat de Europese vlag en het volkslied de band tussen burgers in Europa symboliseren. „Zo maakt de EU-symboliek via een omweg toch weer onderdeel uit van het verdrag”, constateerde het ChristenUnie-Kamerlid bitter. „Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”
Wiegman drong erop aan dat de groep mensen die gaat nadenken over de toekomst van Europa zich ook buigt over de grenzen van het takenpakket en het grondgebied van de EU. Premier Balkenende kon dat niet toezeggen. „Dat moeten we afwachten.”
VVD en ChristenUnie hekelden het feit dat de EU nu toch weer verder gaat met de toetredingsonderhandelingen met Turkije, ondanks dat dat land geen enkele vooruitgang boekt. VVD-Kamerlid Ten Broeke hield het kabinet voor dat Turkije voor toetreding eerst de Armeense genocide moet erkennen.