Binnenland

Weigeren arts kan geld gaan kosten

DEN HAAG - Patiënten die zorg van een dienstdoend arts weigeren, bijvoorbeeld omdat hij een man is, gaan mogelijk opdraaien voor de kosten die dat met zich mee kan brengen. Dat zei minister Klink (Volksgezondheid) dinsdag.

Van onze redacteuren
19 December 2007 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:23

Volgens artsenorganisatie KNMG, die dinsdag een standpunt bekendmaakte over het onderwerp, kan elke patiënt een arts weigeren, op welke grond dan ook. „Zoals een patiënt ook een wens vóór een arts mag uitspreken. Of aan die wens tegemoetgekomen kan worden is de vraag.” De KNMG vindt dat het ziekenhuis tegemoet kan komen aan de wens om door een man of vrouw behandeld te worden. „Dat geldt echter niet als het gaat om ras, geaardheid of godsdienst. Een ziekenhuis moet niet op verzoeken ingaan om door een witte dan wel een zwarte arts behandeld te worden”, aldus de organisatie.Minister Klink wil onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de kosten te verhalen van bijvoorbeeld een extra ambulancerit naar een ander ziekenhuis. Dat antwoordde de minister dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van PVV-Kamerlid Agema over moslima’s die zorg van een mannelijke arts weigeren.

Net als de KNMG gaf Klink in de Kamer de grenzen aan van de keuzevrijheid van een patiënt. Een arts moet zich er altijd van vergewissen of de patiënt zelf een keuze maakt voor een andere arts of daar door een derde, bijvoorbeeld de partner, toe wordt gedwongen. Dit komt in de buurt van een strafbaar feit, gaf Klink aan.

Dr. Ben Crul, hoofdredacteur van het artsenblad Medisch Contact en betrokken bij de totstandkoming van het KNMG-standpunt, pleit voor een iets andere benadering. „Geen enkele patiënt kan verplicht worden zich te laten behandelen. Ongeacht met welke arts hij te maken heeft.” Uitzondering vormen wilsonbekwamen, aldus Crul. „In het geval een zwangere vrouw bij de bevalling in levensgevaar geraakt, geven artsen prioriteit aan het leven van de vrouw boven dat van het kind. Daarvan is echter geen sprake als een vrouw bezwaar heeft tegen een mannelijke behandelaar. In dat geval zegt de KNMG: het leven van het kind heeft voorrang boven de wens van de vrouw of haar partner.” Crul dringt erop aan dat de KNMG dit standpunt op de juiste manier voor het voetlicht brengt bij allochtone organisaties. „Hopelijk voorkomen we daarmee onbegrip in de toekomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer