Vreugdevuur mag blijven branden in ’s-Gravenpolder
’s-GRAVENPOLDER - Het traditionele vreugdevuur dat ieder jaar in ’s-Gravenpolder gestookt wordt tijdens de jaarwisseling kan ook dit jaar plaatsvinden, maar dan op een andere locatie. Dat werd duidelijk op de voorlichtingsbijeenkomst die dinsdagavond werd gehouden in de jeugdsoos van ’s-Gravenpolder.
Tot nu toe werd ieder jaar in de vroege ochtend van 1 januari een groot vuur aangelegd op de kruising van de ’s-Gravenstraat, de Langeweg en de Goesestraatweg. Dat betekende een groot vuur en veel publiek op een kleine ruimte dicht tussen de huizen. Dat is de komende jaarwisseling absoluut verboden, aldus burgemeester J. Gelok.Toch wil de gemeente wel meewerken aan het in stand houden van de traditie. Daarom is in overleg met politie, brandweer, omwonenden en de jeugd een nieuwe locatie gezocht. Dat is het plein voor de jeugdsoos aan de Egelantierstraat geworden. Daar is alle ruimte voor een flink vuur. De burgemeester, die ook nog wel wilde investeren in een drankje om te toosten op het nieuwe jaar, klonk zeer optimistisch: „Ik heb er alle vertrouwen in dat we een prachtig feest krijgen.”
Maar houdt de jeugd zich ook aan de richtlijnen, of gaat zij haar eigen gang? Op de bijeenkomst waren de jongeren de grote afwezige, maar de burgemeester had de dag ervoor twee groepen jongeren gesproken, die volgens hem een goede vertegenwoordiging vormden van de vuurstokers. Deze jongeren waren blij dat het vreugdevuur doorgang kon vinden. Ze wilden het stookmateriaal zelf naar de locatie brengen. Daarvoor kregen zij bij voorbaat een compliment van de burgemeester. „Ik heb één concessie moeten doen”, zei hij, „en dat is dat het hout verzameld mag worden in een caravan.” Voor ingewijden is het duidelijk dat ook de caravan in rook zal opgaan.
De burgemeester had eerder al gezegd dat hij niet met grote politie-inzet en machtsvertoon de ordehandhaving wil afdwingen. Hierop vroegen enige aanwezigen wat hij dan wil doen als de jongelui toch de grenzen overschrijden, „want zeker als er drank in het spel is, vergeten ze makkelijk de gemaakte afspraken.” In zo’n geval is het volgens de burgemeester altijd mogelijk om „binnen de provincie” extra hulp in te roepen.