Economie

Vakbond mag buitenlands bedrijf niet dwingen tot cao

LUXEMBURG (ANP) – Vakbonden mogen een buitenlands bedrijf niet met blokkades dwingen loononderhandelingen te voeren. Dat is strijdig met het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie, zo heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.

18 December 2007 16:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:23

De rechtszaak ging over het Letse bedrijf Laval, dat werknemers ter beschikking had gesteld voor bouwwerkzaamheden in Zweden. Het bedrijf had een goedkope cao met een Letse vakbond afgesloten om werknemers te detacheren. De Zweedse vakbond pikte dat niet en blokkeerde alle bouwplaatsen van Laval in Zweden. Discriminatie, vinden de hoogste rechters van Europa.Volgens de rechters kunnen de bonden zich niet beroepen op het algemeen belang van de werknemers. Dat is niet genoeg rechtvaardiging. Het voeren van vakbondsacties is weliswaar een grondrecht, maar de uitoefening van dit recht kent beperkingen. Dat bleek vorige week ook al uit een uitspraak van het Hof in een zaak over een staking van Finse werknemers tegen verhuizing van hun bedrijf naar Estland.

Volgens de Nederlandse werkgeversorganisaties VNO–NCW en AWVN gaat de uitspraak deze week een stapje verder. De werkgevers zijn zeer verheugd, omdat het Hof nu oordeelt dat het vrij verkeer van diensten niet beperkt mag worden. Vakbonden mogen bij buitenlandse bedrijven alleen met acties afdwingen dat deze zich houden aan Europese afspraken over detachering.

De Europese vakbondskoepel ETUC, waarbij ook de FNV is aangesloten, reageert onaangenaam verrast op de uitspraak. De vakbeweging vreest dat het recht om actie te voeren tegen sociale dumping te veel wordt ingeperkt. Maar VNO–NCW en AWVN betogen dat door de afspraken in de EU–Detacheringsrichtlijn sociale dumping al wordt voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer