Economie

G-7 verwacht gematigde groei van economieën

De zeven rijkste industrielanden, verenigd in de G7, blijven rekenen op economische groei, maar in een gematigder tempo.

ANP
30 September 2002 08:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Dit blijkt uit de slotverklaring die de ministers van Financiën van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan zaterdagochtend hebben bekendgemaakt na afloop van een samenzijn in Washington. Dit gebeurde traditioneel voorafgaand aan de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Met de verklaring nam de G-7 nagenoeg dezelfde positie in als het IMF eerder deze week. Dat verlaagde in zijn woensdag gepubliceerde halfjaarlijkse World Economic Outlook de groeiperspectieven van de belangrijkste economieën omdat een sterk economisch herstel tot dusver is uitgebleven.

Naar de G7-vergadering was gezien het moeilijke economische klimaat met spanning uitgekeken, maar de slotverklaring kwam niet veel verder dan het ventileren van algemeenheden. Doorgaans durven de landen niet openlijk kritiek op elkaar te leveren, hoewel daar nu misschien wel aanleiding toe was gezien het grote verschil tussen de economische groei in de VS en de magere groei in Europa en Japan.

Vrijdag bleek nog dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1,3 procent op jaarbasis was gegroeid, terwijl de meeste Europese economieën ver onder de 1 procent blijven en Japan vecht tegen een recessie.

Volgens de verklaring zal een „gezond economisch beleid, structurele hervormingen en het werken aan herstel van het geschonden vertrouwen in het bedrijfsleven, tezamen met aanhoudende waakzaamheid en samenwerking, bijdragen aan economische groei in de komende maanden en daarmee een blijvende expansie ondersteunen.”

De G7 wijst echter ook op blijvende risico’s die dit optimisme kunnen temperen, hetgeen het IMF ook al deed. De risico’s werden niet aangegeven, maar ECB-president Duisenberg, die bij het G7-overleg aanwezig was, maakte duidelijk dat onder meer de onzekerheid op de financiële markten, de politieke situatie in het Midden-Oosten en stijgende olieprijzen het groeipotentieel in het komende jaar kunnen aantasten. Duisenberg zei dat de dalende beurskoersen een negatief effect hebben op het vertrouwen van consumenten en investeerders. Vooral de VS hebben daar last van doordat vele Amerikanen beleggen.

Vele opkomende markten hebben de huidige economische situatie goed doorstaan, aldus de G7. Sommige landen worden evenwel geconfronteerd met „aanzienlijke uitdagingen”. Brazilië en Argentinië worden daarbij als enige landen bij naam genoemd, hoogstwaarschijnlijk omdat zij economisch in zwaar weer verkeren en geheel Latijns-Amerika dreigen mee te slepen. De G7 prijst de Braziliaanse regering omdat ze vasthoudt aan een gezond economisch beleid en belooft Argentinië financiële steun, in de vorm van leningen van het IMF, als het bereid is om mee te werken aan een duurzaam programma.

Het IMF besloot begin vorige maand al 30 miljard dollar te lenen aan Brazilië. Argentinië, dat vanwege een zware economische crisis is gestopt met het betalen van zijn schuldverplichtingen, wacht al negen maanden op steun, maar kon tot dusver geen overeenstemming bereiken met het IMF over de voorwaarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer