Miljardensteun voor Palestijnen
PARIJS (ANP) – De Palestijnen kunnen de komende jaren rekenen op zeker ruim vijf miljard euro internationale steun. Tijdens een donorconferentie maandag in de Franse hoofdstad Parijs tastten veel landen diep in de buidel.
Het geld moet een krachtige impuls geven aan de in het slop geraakte economie in de Palestijnse gebieden. Ook moeten de deels miserabele levensomstandigheden van de circa vier miljoen Palestijnen worden verbeterd. Uiteindelijk kan de hulp bijdragen aan de oprichting van een Palestijnse staat. De donorconferentie volgde op de onlangs in het Amerikaanse Annapolis besloten hervatting van de vredesonderhandelingen voor het Midden–Oosten.De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep de deelnemers in Parijs op tot royale donaties omdat de Palestijnse gebieden anders op een „totale catastrofe" zouden afstevenen. De Palestijnse autoriteiten hoopten voor hun plannen voor de komende drie jaar bijna vier miljard euro in te zamelen.
Saillant is dat de Palestijnen onderling sterk zijn verdeeld. De Gazastrook is in handen van de radicaalislamitische Hamas, president Abbas heeft feitelijk alleen gezag over de Westelijke Jordaanoever.
De speciaal gezant voor het Midden–Oosten, Tony Blair, benadrukte dat voor een blijvende verbetering van het lot van de Palestijnen een eigen staat nodig is. Hij noemde alle bijdragen „cruciaal" om een levensvatbare Palestijnse staat te kunnen oprichten. Blair vertegenwoordigt het zogeheten kwartet (Europese Unie, Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties), dat poogt het vredesproces in de regio te begeleiden.
Bijna zeventig landen en de belangrijkste internationale organisaties deden mee aan de conferentie, de grootste in zijn soort sinds 1996. De Franse president Nicolas Sarkozy als gastheer beloofde bij de opening ruim tweehonderd miljoen euro Franse hulp. De VS hebben voor 2008 al bijna vierhonderd miljoen euro toegezegd, de EU 440 miljoen.
Nederland zei in Parijs 10 miljoen euro extra uit te geven voor de Palestijnse bevolking. Het geld komt bovenop de 35 miljoen euro steun die Nederland nu al geeft. Het Nederlandse geld is bedoeld voor voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg in de Palestijnse gebieden.
Veel toezeggingen zijn echter niet onvoorwaardelijk. Donoren eisten maatregelen tegen corruptie en een deugdelijke boekhouding.
De Wereldbank en andere grote hulporganisaties hadden vooraf gezegd dat hulpgelden alleen effectief zijn als Israël zijn blokkadepolitiek jegens de bezette gebieden staakt en de Palestijnse economie meer ademruimte geeft.
Sarkozy wees Israël op diens verantwoordelijkheid. Hij riep de joodse staat op direct een einde te maken aan de uitbreiding van nederzettingen in bezet gebied. De president pleitte verder voor een opheffing van Israëlische militaire controleposten op wegen. Sarkozy wil ook een einde aan de bouw van een internationaal zeer omstreden veiligheidsbarrière die Palestijnse terreur moet voorkomen.