Economie

Versatel officieel uit surseance

Tegen de goedkeuring van het reddingsplan van Versatel door de rechtbank in Amsterdam is geen bezwaar aangetekend. Dat betekent dat het telecombedrijf met ingang van vrijdag officieel uit surseance is. Dit heeft Versatel bekendgemaakt.

ANP
27 September 2002 22:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Het telecombedrijf had uitstel van betaling aangevraagd om obligatiehouders te dwingen in te stemmen met zijn plan om schuldpapier om te zetten in aandelen. Veel keus hadden zij niet, omdat Versatel dreigde om te vallen.

De rechtbank keurde het herfinancieringsplan vorige week woensdag goed. Tot vrijdag hadden eventuele opposanten de gelegenheid om bezwaar aan te tekenen. Nu deze termijn is verstreken, is Versatel uit surseance geraakt.

Het plan behelst dat een schuld van circa 1,7 miljard euro wordt omgezet in 365,4 miljoen nieuwe aandelen. De obligatiehouders krijgen bovendien een bedrag van ongeveer 343 miljoen euro in contanten uitgedeeld. Door de transactie krijgen de ’nieuwe’ aandeelhouders een belang van 80 procent in Versatel. Het telecombedrijf verwacht dat de distributie van geld en aandelen rond 9 oktober is afgerond.

Versatel keert weer terug naar een „aanzienlijk” positief eigen vermogen van 1 miljard euro. „In 2004 verwachten we een vrije kasstroom”, zei financieel directeur M. Lazar gistermiddag. Verder krijgt de onderneming meer financiële armslag doordat GE Capital een krediet van 150 miljoen euro verstrekt. Volgens Lazar geldt dit krediet als vangnet, maar kan het ook gebruikt worden voor grote investeringen of eventuele overnames. Hij wil niet zeggen of Versatel andere bedrijven op het oog heeft. „We kijken altijd rond, naar alles en iedereen.”

Sinds de oprichting in 1995 maakt het telecombedrijf verlies. In het tweede kwartaal van dit jaar was de ”adjusted ebita” voor het eerst positief. In dit getal zijn echter de lasten als afschrijving, rente, afschrijvingen op goodwill en belastingen niet meegenomen. Lazar kondigde aan dat Versatel eind 2004 of begin 2005 nettowinst gaat maken.

De financieel directeur stelde verder dat de gewone bedrijfsvoering niet heeft geleden onder de surseanceperikelen. „We zijn geen klanten of leveranciers kwijtgeraakt.”

Versatel kwam in maart van dit jaar op het zogenoemde strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs terecht, wegens een negatief eigen vermogen. Het bedrijf gaat Euronext Amsterdam vragen deze noteringsmaatregel op te heffen. Een woordvoerder van de effectenbeurs zei vrijdag nog geen aanvraag te hebben ontvangen. Euronext honoreert het verzoek als het eigen vermogen van Versatel hoger is dan 5 miljoen euro.

Het aandeel Versatel, waarin de handel vrijdag in afwachting van de ”uit-surseance mededeling” een kwartier was stilgelegd, noteerde na de handelshervatting bijna 20 procent lager op 0,29 eurocent. De daling wordt veroorzaakt door de uitgifte van aandelen voor de obligatiehouders. Door die nieuwe aandelen verwatert de waarde van het bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer