Voor de derde tweeling is nog net plaats
WERKENDAM - Zelf hebben ze er nog nooit van gehoord: van een gezin dat drie tweelingen krijgt. Het overkwam de schippersfamilie Baggerman woensdag. „Het schip is nu echt vol.”
De Napal ligt dezer dagen in de thuishaven van Werkendam. G. Baggerman, eigenaar van het binnenvaartschip, verbouwde het interieur twee jaar geleden nog, waarbij twee extra slaapplaatsen werden gecreëerd. Sinds woensdag zijn ook die gevuld. Zijn echtgenote, P. Baggerman-van Meijeren, beviel toen van haar derde twee-eiige tweeling: Arjan en Pauline. Beide baby’s maken het uitstekend; de moeder ook.„We kregen al een vermoeden toen m’n vrouw dikker werd dan anders”, vertelt de trotse vader. „Na een paar maanden hebben we een echo laten doen - en inderdaad, het was opnieuw een tweeling. Hoe je dan reageert? Alweer, denk je dan. Vervolgens zucht je nog maar een keer, en je gaat weer over tot de orde van de dag. Wat moet je anders?”
Het schip van de Baggermans is met de twee jongste spruiten aardig volgeraakt. Na Bas (9), Joost (8) en Gerrit (7) diende zich de eerste tweeling aan, Janine en Pieter (bijna 6). Vervolgens kwam Dirk-Jan (4) en daarop volgde tweeling nummer twee: Nesia en Willem (bijna 3). De twee allerjongste telgen werden woensdag in het ziekenhuis geboren, maar mochten dezelfde dag nog naar huis, evenals de moeder.
„Gelukkig zijn al onze kinderen gezond”, zegt schipper Baggerman. „Er heeft nog nooit iemand in het ziekenhuis gelegen, we hebben nog nooit hoge kosten gehad op dat vlak. Dat scheelt de helft. Als er een paar ziek zouden zijn, wordt het dubbel zo zwaar. Maar als alles op rolletjes loopt, hoef je ze bij wijze van spreken alleen aan te kleden en eten te geven.”
Tegelijk ziet Baggerman dat het lastiger is om de aandacht te verdelen. „Als je het goed bekijkt, was dit nog maar de zevende zwangerschap. Maar we hebben wél in korte tijd tien kinderen om voor te zorgen. Dat heeft z’n nadelen, al raak je er wel op ingesteld. Je maakt bijvoorbeeld sneller stamppot klaar, dan hoef je alleen maar op te scheppen. En je gaat praktischer denken. De vorige tweeling is ook in december geboren, dus de kleertjes kunnen ze zo aan. Dat is wel zo makkelijk.”
In de weekeinden probeert Baggerman, die onder meer op Duitsland vaart met voornamelijk kolen, zo veel mogelijk in de thuishaven te liggen. „Hier hebben we kerkelijk onderdak, bij de vrije gereformeerde gemeente in Nederland. Ook de scholen en het internaat voor de kinderen zijn hier. Daar gaan er doordeweeks drie naartoe. Dat scheelt wel in de drukte, ja, maar we zien het internaat natuurlijk niet als een oplossing om ze van de hand te doen.”
Het krijgen van een twee-eiige tweeling is vaak erfelijk, omdat er sprake is van een dubbele eisprong bij de vrouw. In sommige families komen twee-eiige tweelingen dan ook vaker voor, maar drie tweelingen binnen één gezin zijn tamelijk uitzonderlijk. Baggerman hoorde er in zijn omgeving niet eerder van. „Ook kan ik niet echt zeggen dat het in de familie voorkomt. Wel zijn twee zussen van mijn vrouw een tweeling, en ik weet ook van een nichtje aan de kant van mijn vrouw dat daar een tweeling is, maar verder niet.”
Baggerman blijft er desondanks nuchter onder. „De eerste keer is natuurlijk een verrassing. Maar ook landelijk komen er steeds meer tweelingen. Bij de tweede overkomt het je, en nu eigenlijk weer. Wel wordt het steeds lastiger. Als zich een vierde tweeling zou aandienen, zouden we uit moeten kijken naar een groter schip. Maar gelukkig hoeven we daar niet op vooruit te lopen.”