Buitenland

EU eens over sturen van missies naar Kosovo

BRUSSEL - De EU heeft gisteren overeenstemming bereikt over het sturen van een civiele en een politiemissie naar Kosovo. Dat gebeurde tijdens een top van de regeringsaanvoerders in Brussel.

Van onze verslaggever
14 December 2007 20:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

Zij spraken eensgezind uit dat de Unie de verantwoordelijkheid neemt om een belangrijke rol te spelen bij het handhaven van de vrede en stabiliteit in de betrokken regio. „We geven een duidelijk signaal af dat we leiderschap zullen tonen als het gaat om de toekomst van Kosovo”, verklaarde de Portugese premier Socrates, de huidige voorzitter van de EU, na afloop van de vergadering. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen, zei in een toelichting op de beoogde daadkracht: „We weten uit de jaren negentig maar al te goed wat een crisis op de Balkan kan teweegbrengen.”Over de precieze invulling van de politiemissie, die naar verwachting rond de 1500 agenten, juridische deskundigen en douanebeambten zal omvatten, moeten hij en zijn collega’s de komende tijd nader overleg voeren. De eenheid gaat samenwerken met KFOR, de militaire macht van de NAVO die in Kosovo is gestationeerd. Aan de internationale civiele missie, die tot doel heeft het bestuur in dat gebied te versterken, zal de EU zo’n 200 à 300 ambtenaren bijdragen.

De politieke leiders besloten om zich niet nu al vast te leggen op een reactie op de ook door hen als onvermijdelijk beschouwde onafhankelijkheidsverklaring van de zijde van de autoriteiten in Pristina. Bekend is dat de meeste lidstaten, hoewel sommige met tegenzin, de proclamatie van de volledige soevereiniteit willen respecteren. Alleen Cyprus tekent verzet aan. Nicosia vreest voor mogelijke gevolgen, in die zin dat een dergelijke stellingname de Turks-Cypriotische gemeenschap op het eiland een steun in de rug biedt bij het streven naar een eveneens breed erkende status van onafhankelijkheid.

De regeringschefs hebben verder herhaald dat in hun visie de toekomst van Servië in de EU ligt. Een eerste stap in de richting van toetreding is het realiseren van een zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord. De inhoud daarvan staat inmiddels op papier, maar op aandringen van Nederland is nog eens benadrukt dat de ondertekening ervan pas zal plaatsvinden als Belgrado voluit samenwerkt met het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en ervoor zorgt dat Karadzic en Mladic worden gearresteerd. Verhagen merkte in dit verband op: „Servië heeft het zelf in de hand om de kansen op het Europees perspectief te benutten. Criteria zijn criteria, daar wensen we niet mee te sjoemelen.”

De onderhandelingen over Kosovo in de voorbije maanden zijn mislukt. Op 19 december beraadt de Veiligheidsraad van de VN zich over de situatie, maar dat zal geen eenstemmigheid opleveren. Rusland stelt zich op achter Servië in de afwijzing van een afscheiding van de huidige provincie van dat land. Die wordt sinds 1999 bestuurd door de VN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer