Binnenland

Thuis met zak geld na disfunctioneren

DEN BOSCH (ANP) - Er waren redenen te over om 32 ambtenaren van de provincie Noord-Brabant (oneervol) te ontslaan. Ondanks hun slechte functioneren gingen ze met een zak geld naar huis, zo blijkt uit het overzicht van de Zuidelijke Rekenkamer.

14 December 2007 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

Een vertroebelde werkverhouding, ernstig plichtsverzuim, geringe arbeidsmotivatie, integriteitsschending, misbruik van vertrouwen, conflicten, verstoorde werkrelaties en gedragsproblemen. In het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer staan de redenen waarom de afgelopen jaren tientallen ambtenaren werden ontslagen keurig op een rij. De meesten kregen een riante ontslagregeling. Een greep uit enkele anonieme dossiers:Na een langjarig verschil van mening over het functioneren tussen leiding en een medewerker treft de provincie voor 103.500 euro een verlofregeling met de laatste. De functionaris zit drieënhalf jaar thuis en gaat daarna met vervroegd pensioen.

Een medewerker met gedragsproblemen die niet meer is te handhaven tussen zijn collega’s neemt op eigen initiatief ontslag, maar wil wel steun van de provincie bij de uitbouw van zijn bedrijf. De provincie betaalt een jaar verlof: 33.000 euro

Na een geschiedenis van slecht werk, verstoorde werkrelaties en ziekmelding door privéomstandigheden krijgt een provinciefunctionaris eervol ontslag. De baas koopt het wachtgeld af: 50.000 euro.

Een medewerker functioneert al een jaar niet meer. De leiding stuurt hem in verband met conflicten naar huis. De provincie koopt het wachtgeld af à 50.000 euro.

Een ambtenaar met privéschulden wil een lening van de provincie. Uit zijn dossier blijkt dat hij rijp is voor schorsing of ontslag, onder meer omdat hij de provincie in diskrediet heeft gebracht en integriteitsregels heeft overtreden. De provincie biedt een jaar wachtgeld ter waarde van 86.000 euro.

Een functionaris levert vijf jaar lang slecht werk en krijgt verlof om een andere baan te zoeken. Van die inspanning blijkt niets. Het verlies voor de provincie: 150.000 euro.

Een medewerker heeft het vertrouwen geschonden van zijn chef en krijgt verlof en vervroegd pensioen met toestemming om een bijbaantje te doen. De provincie legt 318.000 euro op tafel.

Wegens problematisch functioneren schorst de provincie een medewerker. Zijn advocaat komt met de werkgever een minnelijke regeling overeen. De provincie vult de werkloosheidsuitkering aan en betaalt een stimuleringspremie voor in totaal 70.000 euro.

Een ongeschikte medewerker hindert het werken op zijn afdeling en krijgt speciale opdrachten. In de praktijk komt het erop neer dat hij jarenlang thuiszit en eerder met pensioen gaat. De provincie schiet er 184.000 euro bij in.

Hoewel disciplinair ontslag na zeer ernstig plichtsverzuim zou moeten volgen, draagt de provincie 182.000 euro bij aan vervroegde uittreding. De medewerker bedingt het recht om bij te klussen.

De provincie betaalt in zeventien jaar 526.000 euro mee aan wachtgeld voor een medewerker die wegens vertroebelde werkverhoudingen op straat is gezet. Bijverdiensten worden toegestaan.

Een medewerker die maar kort in dienst is krijgt drieënhalf jaar verlof doorbetaald voor in totaal 91.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer