Evacuatie buitenlanders uit Ivoorkust
Franse militairen in Ivoorkust hebben vrijdag ongeveer 750 buitenlanders geëvacueerd uit Bouaké. Die stad is nog altijd in handen van rebellerende militairen. Donderdag werden al ongeveer 1200 buitenlanders weggehaald.
Bouaké werd vorige week door opstandelingen ingenomen en is door de regering van Ivoorkust uitgeroepen tot oorlogsgebied. President Laurent Gbagbo zwoer daarbij de stad zo snel mogelijk te zullen aanvallen om de opstandelingen te verdrijven.
Donderdag sloot het Franse leger een overeenkomst met de opstandelingen in Bouaké voor een tijdelijk staakt-het-vuren om ongeveer 1500 westerlingen veilig te kunnen vervoeren naar het vliegveld in de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro.
Daar bevinden zich inmiddels honderden zwaar bepakte evacués die in afwachting zijn van een vlucht naar een veiliger oord. Onder de evacués waren zestien Nederlanders. Alle ruim 200 Nederlanders in Ivoorkust zijn nu in veilige gebieden, aldus de Nederlandse ambassadeur Van den Akker vrijdag in Abidjan.
Ook de inwoners van Bouaké zelf proberen de stad te verlaten. Duizenden mensen zijn vrijdag in paniek op de vlucht geslagen voor de dreigende geweldsuitbraak in hun woonplaats. Soldaten stuurden de vluchtelingen bij de uitgangen van de stad echter weer terug. „Dit is jullie stad. Jullie moeten blijven”, kregen de wanhopige vluchtelingen te horen. De evacuatie van buitenlanders gebeurt wel met instemming van zowel de muitende als de regeringsgetrouwe troepen.
Niet alle inwoners van de twee bezette steden, Bouaké en Korhogo, willen weg. In Korhogo gingen vrijdag duizenden burgers de straat op om hun steun te betuigen aan de opstandelingen.
Sinds donderdagavond hebben de opstandige militairen behalve Bouaké en Korhogo ook de westelijke stad Odienné, bij de grens met Guinee, in handen. Volgens lokale woordvoerders vielen ze in het begin van de avond de stad binnen en namen ze de strategische punten in.
Het regeringsleger van Ivoorkust probeert inmiddels al sinds zondag Bouaké, de tweede stad van het West-Afrikaanse land, terug te veroveren op de opstandige soldaten. Ooggetuigen zeiden donderdag dat ze in de militaire opleidingsschool in Bouaké zeker 100 lijken zagen liggen. Hiermee zou het aantal doden op ongeveer 400 komen sinds de schermutselingen op 19 september uitbraken.
Volgens ambassadeur Van den Akker zou zich in het uiterste noorden van Ivoorkust nog een Nederlandse katholieke geestelijke bevinden. Van de priester is al enige dagen niets meer vernomen.
Een klein aantal van de uit Bouaké geëvacueerde Nederlanders is volgens de diplomaat op het vliegtuig naar Nederland gestapt. De overigen blijven in Abidjan, waar de situatie vrij rustig is. Van den Akker vertelde dat de Nederlanders in Bouaké niet in direct gevaar zijn geweest. „Maar ze hebben natuurlijk wel iets gemerkt van de opstand.”
De Ivoriaanse president, Gbagbo, bevestigde vrijdag dat hij zondag naar Ghana gaat voor een spoedzitting van het economische samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse landen, Ecowas. Daar valt mogelijk ook een besluit over het sturen van een West-Afrikaanse vredesmacht (Ecomog) naar Ivoorkust.