Buitenland

Protesten Pakistan na moord christenen

In de Pakistaanse havenstad Karachi zijn protesten uitgebroken nadat afgelopen woensdag zeven medewerkers van een christelijke organisatie werden vermoord. De mensen zijn uit ontzetting over de moorden de straat opgegaan en dringen aan op betere bescherming van de christelijke minderheid.

AP
27 September 2002 21:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Baseer Naveed, zelf een moslim en een van de organisatoren van het protest, is donderdag aangehouden en zat vrijdag nog steeds in de cel. „Dit is vreemd. De moordenaars zijn op vrije voeten, maar degenen die protesteren worden gevangengezet”, zei hij tegen een AP-verslaggever.

Volgens ooggetuigen werden de zeven christenen door twee onbekende aanvallers op hun bureaustoel vastgebonden en door het hoofd geschoten. Omdat de elektronische deur van het kantoor alleen van binnenuit kan worden geopend ondervroeg de politie een personeelslid dat wel werd vastgebonden en geslagen, maar op wie niet werd geschoten.

President Pervez Musharraf zei vrijdag dat de moordpartij een poging was om Pakistan te destabiliseren. Hij zei dat de autoriteiten onderzoeken of de Indiase inlichtingendienst RAW (Research and Analysis Wing) er de hand in heeft gehad. „Ik kan niet zeggen wie het zijn geweest; het kan al-Qaida zijn, het kunnen extremisten zijn van hier of buitenlandse elementen van de RAW”, zei Musharraf.

Vrijdag werden twee protestdemonstraties gehouden bij de kantoren van kranten en de persclub van Karachi. „We protesteren niet tegen moslims. We protesteren tegen de moordenaars die onze onschuldige jeugd hebben omgebracht alleen omdat zij christen zijn”, zei Inayat Salim Masish, met zijn tweejarig zoontje op de arm.

De politie zei protestleider Baseer Naveed te hebben vastgezet op grond van de preventiewet, omdat zijn acties de vrede en veiligheid dreigden te verstoren. Naveed zei dat hij een gezamenlijke begrafenis voor zes van de slachtoffers had willen organiseren, maar dat de autoriteiten dat hadden verboden omdat ze er moeilijkheden van verwachtten. Een bisschop, Sadiq Daniel, zei echter dat een collectieve begrafenis niet doorging omdat veel familieleden er op tegen waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer