Economie

Groenink: ING liep weg

AMSTERDAM - ING nam eind vorig jaar het initiatief voor fusiegesprekken met ABN AMRO en brak deze maanden later ook af.

Redactie economie
13 December 2007 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:22
Rijkman Groenink. Foto ANP
Rijkman Groenink. Foto ANP

Dit zegt voormalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN AMRO deze week in het kerstnummer van het weekblad Elsevier.De onderhandelingen liepen niet stuk op een ruzie over topposities. „We zaten op 1 december 2006 voor het eerst met elkaar aan tafel. Als we dan in februari nog praten, dan kunt u er van uitgaan dat een heleboel zaken zijn afgevinkt. Topposities regel je in de eerste vijf minuten”, aldus de oud-topman.

Groenink zou vicevoorzitter van de raad van bestuur zijn geworden. Tilmant, de bestuursvoorzitter van ING, zou voorzitter zijn geworden.

Het Financieele Dagblad meldde donderdagmorgen dat president Nout Wellink van De Nederlandse Bank (DNB) fel was gekant tegen een overname van ABN AMRO door het consortium. Hij heeft de politiek gewaarschuwd voor de grote risico’s die kleven aan de opsplitsing van de complexe organisatie van ABN AMRO.

Had hij politieke steun gekregen uit de publieke opinie en de regering, dan had het bankentrio nooit geprobeerd ABN AMRO in handen te krijgen. In september gaven DNB en het ministerie van Financiën het consortium uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar, waarin ze extra eisen stelden.

Groenink onthult in de Elsevier verder dat ABN AMRO en ING al drie keer eerder intensief over een fusie hadden gesproken: in 2002, 2003 en begin 2006. „Elke keer was het ING die de gesprekken niet wilde doorzetten. Ze hadden daar telkens zeer valide redenen voor.” Groenink liet eerder in het tijdschrift Forum van ondernemersorganisatie VNO-NCW weten dat de fusie was afgeketst door de toenmalige ontwikkeling van de beurskoersen.

De oud-bestuurder kreeg bij zijn vertrek 30 miljoen euro mee. Het grootste deel (26 miljoen euro) is afkomstig van aandelen en opties ABN AMRO die hij nog had. Hij schaamt zich niet voor het hoge bedrag. „Wij hebben dit verdiend voor onze aandeelhouders. Waarom betaalt het consortium 71 miljard euro? Omdat de bank dat waard is.”

Groenink is trots op de prestaties die ABN AMRO heeft geleverd. „Het is ongeveer de enige bank die zijn voorspelde winstgroei per aandeel dit jaar gaat halen. Dat is niet goed; dat is zelfs heel bijzonder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer