Overleg Palestijnen en Israël levert weinig op
JERUZALEM - Israël en de Palestijnen hebben woensdag in een hotel in West-Jeruzalem na zeven jaar de besprekingen over een vredesregeling hervat. Het beraad werd vooral overschaduwd door wederzijdse verwijten. De delegaties werden geleid door de Palestijnse ex-premier Ahmed Qurei en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, aldus Israëlische en Palestijnse bronnen.
De start van de gesprekken was het gevolg van de internationale conferentie afgelopen maand in Annapolis, bij Washington. Die had als doelstelling het zeven jaar geleden mislukte en gestaakte vredesproces tussen Palestijnen en Israëliërs nieuw leven in te blazen.De nieuwe gesprekken, die onder meer moeten uitmonden in de komst van een Palestijnse staat, werden vooral overschaduwd door hernieuwd geweld in de Gazastrook. De Israëliërs vielen het dichtbevolkte gebied dinsdag opnieuw binnen met onder meer tanks en pantserwagens.
Palestijnen vuurden zelfgemaakte projectielen af over de afrasteringen die de strook van de Joodse staat scheiden. Volgens Israël kwamen er dinsdag en woensdag bijna twintig projectielen op Israëlisch grondgebied terecht.
De Palestijnen maakten zich vooral druk over een voorgenomen uitbreiding van een Joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Ze vroegen Israël om een directe stopzetting van de bouwplannen in het bezette gebied, maar de delegatie van de Joodse staat reageerde niet op de oproep.
Beide delegaties zullen elkaar na maandag opnieuw treffen. Een datum is niet niet vastgesteld.
De Jordaanse koning Abdullah II heeft Europa woensdag opgeroepen een actieve rol te spelen in het weer op gang gekomen vredesproces in het Midden-Oosten. De vorst sprak in Straatsburg het Europees Parlement toe.
Om vrede te bereiken, moet de internationale gemeenschap meehelpen, aldus de 45-jarige koning. Volgens Abdullah heeft Europa veel ervaring met wederopbouw en verzoening na conflicten. „Israeliërs en Palestijnen hebben snel tastbare resultaten nodig. Dat betekent veiligheid in plaats van geweld, een einde aan de bezetting en betere levensomstandigheden.”
De koning wees op de schrijnende humanitaire situatie voor Palestijnen in de bezette gebieden. „Mensen moeten toegang hebben tot banen en onderwijs, en er moeten betere overheidsdiensten komen.” Zulke zaken zullen volgens de monarch enorm veel hoop bieden. „Ook zullen ze een krachtig argument zijn om niet over te gaan tot extremistische acties die niets kunnen veranderen”, aldus Abdullah.
„Eindelijk bestaat de kans op een soevereine, onafhankelijke en leefbare Palestijnse staat en normale verhoudingen tussen Israël en 57 Arabische en moslimlanden”, zo hield de vorst zijn gehoor voor.