Bodem onder woning Urk gedeeltelijk gesaneerd
DEN HAAG - De vervuilde grond onder een woning aan de Wijk 8-12 in Urk hoeft niet te worden afgegraven. Het zo veel mogelijk zuiveren van de verontreinigde grond is voldoende om de plek weer geschikt te maken voor bewoning.
Dit volgt uit een woensdag bekendgemaakte uitspraak van de Raad van State.De familie J. Pasterkamp, die momenteel ergens anders woont, vroeg in oktober de Raad van State zich uit te spreken tegen het saneringsplan van de provincie voor de grond onder hun huis en tuin. Zij willen dat de vervuilde grond wordt weggegraven en afgevoerd.
Jan en Loes Pasterkamp wonen om gezondheidsredenen sinds 2004 ergens anders. In de kruipruimte van hun huis hangen te hoge concentraties van het uiterst giftige vinylchloride. De provincie meent dat de gifstof met een permanente afzuiger kan worden verwijderd. Pasterkamp is bang dat de afzuiger ’s nachts kan uitvallen. Het plan dat de provincie mag gaan uitvoeren haalt volgens Pasterkamp niet alle vervuiling weg.
De zogeheten functionele sanering die de provincie gaat uitvoeren, kost maximaal 1,1 miljoen euro. Afgraven kost bijna het dubbele.
Sinds 25 jaar zit op de plaats waar de woning van het gezin Pasterkamp staat de kankerverwekkende stof perchloorethyleen in de grond, een erfenis van een chemische stomerij die er ooit stond. De provincie Flevoland heeft de taak van bodemsanering op zich genomen, omdat de kosten niet meer zijn te verhalen.
Het gezin Pasterkamp vindt de situatie in de buurt zorgwekkend. Volgens hen krijgen relatief veel jonge mensen in Wijk 8 kanker. In 2005 overleed een buurvrouw van 41 jaar. Ook het aantal miskramen en doodgeboren kindjes is hoog, stellen de Pasterkamps.
De problemen gingen ook het gezin niet voorbij. „Mijn eerste man overleed aan darmkanker”, zei Loes Pasterkamp in 2006 in deze krant. „Bij mijn tweede man, Jan, is drie jaar geleden een hersentumor geconstateerd. Ik wil helemaal niet zeggen dat het er allemaal mee te maken heeft, maar veel lichamelijke klachten in de buurt lijken op elkaar. Dit kan geen toeval zijn.”
Het gezin zei toen vastbesloten te zijn alleen terug te keren naar Wijk 8 als de provincie de bodem tot een diepte van 10 meter afgraaft. „Dan weten we zeker dat het 100 procent veilig is.” Zelf liet het echtpaar een bodemonderzoek op 10 meter diepte uitvoeren, de provincie deed dat op 3 meter diepte.