Politiek

Eerste burgerinitiatief in Kamer

DEN HAAG - Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis staat donderdag een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer. Aan het debat over dat initiatief, dat gaat over verduurzaming van de intensieve veehouderij, ging een geschiedenis van enkele jaren vooraf.

Redactie politiek
13 December 2007 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

NOVEMBER 2003: PvdA’er Dubbelboer dient een motie in die de voorzitter van de Tweede Kamer ertoe oproept „op korte termijn te komen met een overzicht van voor- en nadelen van het invoeren van het zogeheten burgerinitiatief op landelijk niveau.”(is0(JUNI 2005: Kamervoorzitter Weisglas kondigt aan dat hij het burgerinitiatief wil invoeren, zodat het mogelijk wordt dat burgers zelf een onderwerp op de Kameragenda zetten. Weisglas hoopt dat het initiatief de kloof tussen burger en politiek verkleint en de relatie tussen beide verbetert.

FEBRUARI 2006: De Tweede Kamer stemt in met het plan om burgers de mogelijkheid te geven voorstellen op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. Ze moeten dan wel eerst 40.000 handtekeningen verzamelen. Ook mogen burgers alleen een onderwerp aandragen waarover de Kamer niet in de achterliggende twee jaar heeft gedebatteerd.

SEPTEMBER 2006: Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief starten hun burgerinitiatief ”Stop Fout Vlees”. De organisatie wil de intensieve veehouderij verduurzamen door de veestapel te halveren en uitsluitend grondgebonden landbouw toe te staan. Verder beoogt Milieudefensie de import van veevoersoja te beëindigen. In drie maanden tijd haalt de milieuclub 106.975 handtekeningen op.

FEBRUARI 2007: Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief dienen hun burgerinitiatief in bij de Tweede Kamer.

APRIL 2007: De commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer geeft groen licht voor behandeling van het burgerinitiatief. Het voldoet aan alle voorwaarden. In de maanden daarna spreekt de Kamer met de indieners van het burgerinitiatief. Ook mogen organisaties uit de agrarische sector hun licht over de voorstellen laten schijnen. De Kamer laat de plannen van Milieudefensie doorrekenen door het Centraal Planbureau en het Milieu- en Natuurplanbureau.

DECEMBER 2007: De Tweede Kamer debatteert voor het eerst in een plenair debat over een burgerinitiatief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer