CU wil compensatie voor zieke partner
DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat het kabinet financiële maatregelen treft om arbeidsongeschikte niet-werkende partners te compenseren. Deze groep zou volgens de partij onterecht de dupe worden van de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting.
Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Ortega-Martijn gisteren bij de eerste termijn van de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.Het kabinet wil de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner, die ruim 2000 euro per jaar bedraagt, in vijftien jaar stap voor stap afschaffen. Alleen voor ouders met kinderen tot vijf jaar blijft de heffingskorting intact.
Volgens Ortega-Martin wordt de niet-werkende partner door de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting financieel gestraft als deze niet gaat werken. „Terwijl sommigen niet meer in staat zijn om te werken.” Het CU- Kamerlid noemt de kabinetsmaatregel voor deze groep duurzame arbeidsongeschikten daarom „onrechtvaardig.”
Ook SPG-voorman Van der Vlies vroeg tijdens het debat aandacht voor de koopkrachtsituatie van chronisch zieken en gehandicapten. Door de versobering van de buitengewone uitgavenregeling en de afbouw van de algemene heffingskorting wordt deze groep volgens hem onevenredig hard getroffen.
De SGP zou daarom graag aanvullende maatregelen zien ter verbetering van het koopkrachtbeeld van chronisch zieken en gehandicapten. „Het kabinet moet toch óók beamen dat deze groep vaak niet eens in staat is om te werken?”
Van der Vlies vroeg tijdens het debat ook aandacht voor het nijpende tekort aan bemanningsleden in de binnenvaart. Volgens Van der Vlies zou het eenvoudiger toelaten van bemanningsleden uit niet-EU-landen, zoals de Filippijnen, de sector kunnen ontlasten.
Tijdens het begrotingsdebat bleek dat een groot deel van de Kamer zich zorgen maakt over de fusie tussen uitkeringsinstantie UWV en de Centra voor Werk in Inkomen (CWI), de vroegere Arbeidsbureaus. CDA, PvdA en de oppositiepartijen SP en VVD zijn bang dat de samenvoeging ten koste gaat van de dienstverlening aan mensen die werk zoeken en van bedrijven die vacatures hebben.
Verder wil een ruime Kamermeerderheid voorlopig de grens niet verder openstellen voor werknemers uit Oost-Europa, zo werd in het debat nog eens duidelijk. Het was de bedoeling om volgend jaar te bekijken of Roemenen en Bulgaren dan zonder werkvergunning hier aan de slag kunnen.
Maar nagenoeg de gehele Kamer -met uitzondering van D66- vindt dat te vroeg. Ze wijzen erop dat Nederland al moeite heeft om de grote groepen Polen op te vangen die hier sinds 1 mei zonder vergunning kunnen werken.
Vandaag werd in Rotterdam de zogenoemde Polentop gehouden. Ongeveer honderd gemeenten spraken daar over de problemen die de instroom van Polen met zich meebrengt. Gemeenten worstelen vooral met de huisvesting van deze nieuwe arbeidsmigranten. Zo sloegen wethouders in onder meer Rotterdam en Den Haag onlangs alarm omdat de instroom van Polen volgens hen, met name in de oude stadswijken, veel groter zou zijn dan eerder was verwacht.