„Iran ging door met kernwapens”
AMSTERDAM (AP) - Een Iraanse oppositiebeweging in ballingschap heeft gisteren gezegd dat Iran de ontwikkeling van kernwapens in 2003 onder internationale druk weliswaar heeft gestaakt, zoals een recent Amerikaans inlichtingenrapport beweert, maar een jaar later weer heeft opgepakt.
Volgens de in Parijs gevestigde Nationale Verzetsraad van Iran (NCRI), heeft het regime in Teheran westerse inlichtingendiensten om de tuin geleid door dubbelagenten valse informatie te laten lekken.„We benadrukken met klem dat het geestelijk regime (in Iran, red.) momenteel zijn drang om over kernwapens te beschikken voortzet”, zei NCRI-woordvoerder Mohammad Mohaddessin. Hij bevestigde dat Iran in 2003 inderdaad een centrum voor de ontwikkeling van wapens, dat bekendstond als Lavizan-Shian, heeft opgedoekt, maar dat het werk in 2004 op andere locaties werd voortgezet. Mohaddessin zei zich te baseren op Iraanse bronnen, onder meer binnen geheime nucleaire installaties.
De Nationale Verzetsraad van Iran is de politieke tak van de Volksmujahedeen van Iran, een organisatie die zowel door Iran als door de Verenigde Staten en de Europese Unie is aangemerkt als een terreurnetwerk. Vier jaar geleden onthulde de Verzetsraad gegevens die leidden tot de ontdekking van bijna twee decennia aan geheime nucleaire activiteiten van de Iraniërs.
President George Bush riep Iran gisteren op om uit te leggen waarom het land er een geheim kernwapenprogramma op na heeft gehouden. Hij zei dat dergelijke ondernemingen de wereldvrede niet ten goede komen en dat Iran zich moet verantwoorden bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Bush deed zijn uitspraak na overleg op het Witte Huis met de Italiaanse president Giorgio Napolitano.
De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad noemde de NCRI gisteren een ongeloofwaardige bron, die de Amerikanen op een dwaalspoor heeft gebracht. Hij refereerde aan het inlichtingenrapport van vorige week als een „stap in de goede richting” en zei dat meer van dergelijke ontwikkelingen zouden kunnen leiden tot een „volledig andere situatie” tussen Iran en de VS. Hij stelde evenwel een wijziging van de Amerikaanse strategie in het Midden-Oosten als voorwaarde voor de toenadering.
Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad reageerde gisteren op de woorden van Ahmadinejad met de opmerking dat er inderdaad nog een of twee stappen nodig zijn voor een verbeterde relatie met de VS. „Laten we ermee beginnen dat Iran zijn uraniumverrijkingsproces staakt”, zei hij, en hij voegde eraan toe dat Iran tevens zijn steun voor militante organisaties als Hamas en Hezbollah moet opgeven. „Dan praten we verder.”