Fort beschermt inlaat van waterlinie
PANNERDEN - De inlaat van de Hollandsche Waterlinie beschermen: dat was de voornaamste reden waarom tussen 1869 en 1871 bij Pannerden een verdedigingswerk werd aangelegd.
Op de strategische locatie bij de grens konden Nederlandse militairen vanuit het fort de hele omgeving onder vuur nemen. Zo moest voorkomen worden dat vijandelijke troepen het Pannerdensch Kanaal konden afdammen. Zou de vijand daarin slagen, dan was het praktisch onmogelijk om in het westen van het land grondgebied te laten onderlopen. De watertoevoer zou eenvoudigweg tekortschieten.Belangrijkste reden voor de bouw was de Frans-Duitse oorlog van 1870 en 1871. Hoewel Nederland niet direct hierbij betrokken was, werd het leger wel in staat van paraatheid gebracht. De strategische ligging van het fort moest tevens voorkomen dat indringers eenvoudig via de Waal Nederland in kon trekken.
Direct na de oorlog bleek het ontwerp van het gebouw achterhaald. De komst van de brisantgranaat maakte de verdedigingswerken nutteloos. Ter versterking werden grote delen van het bouwwerk van een laag beton voorzien.
Tijdens de twee wereldoorlogen speelde het fort nauwelijks een rol van betekenis. Wel raakte het beschadigd tijdens gevechten begin 1945.